Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Capitalurile proprii reprezintă o componentă esențială a stabilității financiare pentru orice companie. În contextul economic actual, optimizarea capitalurilor proprii devine o prioritate pentru antreprenori, în special datorită măsurilor de sprijin adoptate în perioada recentă, precum O.U.G. 153/2020.
Capitalurile proprii ale unei companii reflectă sumele de bani care revin acționarilor după valorificarea activelor și achitarea datoriilor societății. Ele sunt cunoscute și sub denumirea de activ net contabil și sunt esențiale pentru determinarea sănătății financiare a unei companii.
Situația capitalurilor proprii este reflectată în bilanțul contabil anual al companiei. Dacă valoarea activelor este mai mare decât datoriile, capitalul propriu este pozitiv; în caz contrar, este negativ.
În cadrul unui webinar recent Accace România, am prezentat în detaliu fiecare componentă a capitalurilor proprii. Le reluăm aici:
Un nivel scăzut al acestora poate duce la dificultăți în continuarea activității economice, la probleme în obținerea finanțării și la un risc crescut de faliment.
Un nivel adecvat al capitalurilor proprii asigură stabilitate și atractivitate pentru potențialii investitori și creditori. Companiile cu capitaluri proprii pozitive beneficiază de o serie de avantaje:
În practică întâlnim pe lângă denumirea de Capitaluri proprii si pe aceea de Activ net contabil (ANC), acesta fiind un indicator cheie utilizat în analiza financiară pentru a estima valoarea unei companii. Formula de calcul pentru ANC este:
Activ net contabil (ANC) = Active – Datorii = Capitaluri proprii
Conform Legii societăților comerciale, managementul companiei are obligația de a convoca adunarea generală extraordinară dacă activul net contabil al societății scade sub jumătate din valoarea capitalului social subscris, în urma unor pierderi stabilite prin situațiile financiare anuale. Aceasta măsură este necesară pentru a decide dacă societatea trebuie să fie dizolvată sau dacă sunt necesare alte măsuri pentru redresare.
Există mai multe strategii prin care companiile pot majora capitalurile proprii:
O.U.G. 153/2020 oferă facilități fiscale pentru companiile care își mențin sau își cresc capitalurile proprii de la un an la altul. Reducerile de impozit pot ajunge până la 15% în funcție de creșterea capitalului propriu și respectarea anumitor condiții specifice.
Optimizarea capitalurilor proprii este esențială pentru asigurarea unei baze financiare solide și pentru accesarea unor facilități fiscale semnificative. Prin adoptarea unor strategii eficiente și beneficiind de facilitățile fiscale disponibile, companiile pot asigura o bază solidă pentru creștere și dezvoltare.
Pentru mai multe detalii despre cum te putem ajuta să optimizezi capitalurile proprii ale companiei tale, contactează echipa Accace România.
Declaratii fiscale si alte servicii fiscale administrative (compliance) | Asistenta in timpul inspectiilor fiscale | Tax review | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Consultanta fiscala tip abonament sau ad-hoc | Planificare fiscala internationala | Administrare si procesare documente contabile | Servicii de raportare financiara, contabila si statistica | Consultanta financiar-contabila | Scanare, extragere, validare si arhivare a documentelor financiar-contabile | Raportare financiara internationala | Microsoft Dynamics NAV | Recrutare de personal in domeniul financiar-contabil | Portal online contabilitate | Traininguri financiar-contabile