Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Actualizarea planului de conturi pentru marile firme care aplică impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) | News Flash

26 iulie 2020

Actualizarea nomenclatorului de impozite și taxe declarate în raportarea SAF-T a forțat contribuabilii mari și mijlocii să acorde o și mare atenție procesului de raportare a informațiilor financiar-contabile, inclusiv a impozitului minim pe cifra de afaceri, pentru a evita eventuale nereguli sau evaziuni fiscale.

Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) a fost introdus prin Legea nr. 296/2023 pentru companiile care au înregistrat în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. 

Companiile care își desfășoară activitatea în sectoarele petrol și gaze naturale și care au înregistrat în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane euro datorează, suplimentar impozitului pe profit, un impozit specific pe cifra de afaceri. 

În acest sens, Ministerul Finanțelor a emis Ordinul MF 981/2024, publicat în Monitorul Oficial și în vigoare din 10 iunie 2024, pentru a reglementa modalitatea de contabilizare a impozitului minim pe cifra de afaceri și a impozitului suplimentar pentru sectoarele de petrol și gaze naturale, în conformitate cu Legea 296/2023.  

Modificări ale reglementărilor contabile

În cele ce urmează, prezentăm principalele modificări la reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate (Ordinul MF 1.802/2014), respectiv la reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (Ordinul MF 2.844/2016):

1. În Planul de conturi general se introduc următoarele conturi: 

  • 4417 “Impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri” 
  • 6351 “Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice” 
  • 697 “Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri” 

2. Se modifică funcțiunea contului 441 “Impozitul pe profit și alte impozite” 

Acest cont ține evidența decontărilor cu bugetul statului/bugetele locale privind impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, precum și impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului Fiscal. 

3. Se introduce funcțiunea contului 697 “Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”.  

Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. În debitul contului 697 se înregistrează valoarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului Fiscal. 

4. În plus, la reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate (Ordinul MF 1.802/2014) se modifică funcțiunea conturilor 512 și 758. 

  • 512 ”Conturi curente la bănci”: la funcțiunea contului expresia “sumele plătite la budget, reprezentând impozitul pe profit/venit (441)” este înlocuită cu “sumele plătite la buget reprezentând impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor precum și impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, reglementat potrivit Codului fiscal (441)”. 
  • 758 ”Alte venituri din exploatare”: expresia “sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentând datorii privind asigurările sociale, ajutorul de șomaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adăugată, alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate, fonduri speciale, dividende de plătit și alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)” se înlocuiește cu expresia “sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentând datorii privind asigurările sociale, ajutorul de șomaj, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, precum și impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, taxa pe valoarea adăugată, alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate, fonduri speciale, dividende de plătit și alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438)“. 

Suportul oferit de Accace România 

Ordinul MF 981/2024 aduce claritate și structură în contabilizarea noilor impozite pentru marile companii, asigurând conformitatea cu legislația fiscală actualizată și promovând transparența fiscală în sectoarele vizate. 

Cu prezența noastră pe piețele internaționale și experiența experților noștri în domeniul financiar-contabil oferim suport cuprinzător în implementarea acestor modificări legislatative pentru companiile din sectoarele petrol și gaze naturale. Te invităm să ne contactezi pentru a afla cum putem colabora pentru a asigura companiei tale un calcul corect al impozitelor. 

GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram