Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Desi a trecut aproape jumatate de an de la introducerea noului Cod Fiscal, pentru multe companii modificarile aduse de acesta nu au clarificat si tratamentul fiscal aplicabil masinilor utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii, exclusiv in scopul personal al angajatilor sau cu utilizare mixta. Mai jos aveti o serie de clarificari referitoare la tratamentul fiscal aplicabil pentru aceste vehicule.
Avand in vedere ca prevederile impozitului pe profit si TVA sunt similare in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicat pentru utilizarea autoturismelor, am efectuat o analiza atat din perspectiva impozitului pe profit, cat si din perspectiva TVA.Cheltuielile si TVA-ul aferente vehiculelor care se clasifica avand o masa mai mare de 3.500 kg si mai mult de 9 locuri, inclusiv scaunul soferului, sunt tratate ca fiind integral deductibile. Sunt, de asemenea, deductibile cheltuielile si TVA-ul pentru orice tip de vehicul utilizat intr-una din urmatoarele situatii:
In conformitate cu prevederile legale, cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate (cu exceptia amortizarii pentru care se aplica norme speciale) care nu sunt utilizate exclusiv pentru activitatea economica, avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si au maxim 9 locuri, inclusiv scaunul soferului, sunt deductibile in limita de 50%.
Regula de deductibilite de 50% se aplica, de asemenea, si in ceea ce priveste dreptul de deducere a TVA-ului pentru vehiculele descrise mai sus.
Cheltuielile supuse acestei limitari includ cheltuielile direct atribuibile vehiculelor, inclusiv cele aferente contractelor de leasing, cum ar fi: combustibilul, piesele de schimb, taxe locale, asigurare auto obligatorie, inspectiile tehnice periodice, chirie, cheltuiala nedeductibila aferenta TVA-ului rezultata din aplicarea limitarii de 50%, dobanzi, comisioane, diferentele nefavorabile de curs valutar etc.
Se acorda deductibilitatea integrala pentru cheltuielile mentionate mai sus numai in cazul in care vehiculele sunt utilizate exclusiv in scopuri economice si in conditiile in care acestea sunt justificate cu documente financiar contabile si cu foi de parcurs. Conform Codului Fiscal, foile de parcurs trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
Prin excludere, putem interpreta ca in cazul autovehiculelor pentru care se aplica tratamentul de 50% nu este obligatorie intocmirea foilor de parcurs.
In cazul in care vehiculul este folosit atat in scop economic, cat si in scop personal, insa este considerat integral deductibil (deoarece este utilizat in situatiile descrise mai sus), recomandam folosirea foii de parcus ca si document justificativ, pentru a delimita cat se foloseste in scop economic de cat se foloseste in scop personal,
Potrivit Codului Fiscal, nu sunt considerate venituri salariale avantajele sub forma acordarii in scop personal a vehiculelor pentru care s-a aplicat limitarea deductibilitatii de 50%.
In ceea ce priveste masinile pentru care s-a acordat deductibilitate integrala, dar sunt folosite si in scop personal, se considera ca fiind beneficiu in natura partea care a fost folosita in scop personal. Astfel, pentru a calcula valoarea beneficiului in natura se va folosi urmatoarea formula:
Beneficiu in natura = (1,7% din valoarea de intrare sau valoarea chiriei impartit la numarul total de km parcursi intr-o luna) si apoi multiplicat cu numarul de km folositi in scop personal.
Pentru a clarifica mai mult tratamentul fiscal aplicabil vehiculelor am pregatit urmatorul exemplu:
Compania Alfa detine in proprietate 3 masini A, B si C. Aceste masini sunt folosite astfel:
In luna aprilie 2016, societatea Alfa inregistreaza urmatoarele cheltuieli cu masinile (fara TVA):
In luna aprilie, masina A, care este folosita de agentul de vanzari, a parcurs un total de 120 km din care 20 km in scop personal. Valoarea de intrare a masinii A este de 45.000 lei.
Pentru luna aprilie, tratamentul fiscal aplicat de Alfa va fi urmatorul:
TVA deductibil=*20%=162 lei
TVA nedeductibil=(120+60+240)*50%*20%=42 lei
Cheltuieli deductibile=600+(120+60+240)*50%]=810 lei
Cheltuieli nedeductibile=(120+60+240+42)*50%=231 lei.
BIN=(20km/120km)*1,7%*45.000 lei =127 lei
Aceasta suma va fi impozitata conform unui venit salarial.
In concluzie, masinile folosite exclusiv in scopuri economice sunt integral deductibile in ceea ce priveste impozitul pe profit, TVA-ul si beneficiile in natura. In timp ce tratamentul fiscal aplicabil celorlalte masini se clasifica in functie de utilizare sau tip de masina in una din cele trei arii de impozitare.
Beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului este obligat sa comunice, in scris, reluarea activitatii si orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
Declaratii fiscale si alte servicii fiscale administrative (compliance) | Asistenta in timpul inspectiilor fiscale | Tax review | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Consultanta fiscala tip abonament sau ad-hoc | Planificare fiscala internationala | Administrare si procesare documente contabile | Servicii de raportare financiara, contabila si statistica | Consultanta financiar-contabila | Scanare, extragere, validare si arhivare a documentelor financiar-contabile | Raportare financiara internationala | Microsoft Dynamics NAV | Recrutare de personal in domeniul financiar-contabil | Portal online contabilitate | Traininguri financiar-contabile