Recent, au fost adoptate noi masuri legislative in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Mai jos, vei regasi cele mai importante modificari aduse de Ordonanta de Urgenta nr. 69/2020, Ordonanta de Urgenta nr. 70/2020, Legea nr. 54/2020, Legea nr. 55/2020 si Ordinul nr. 831/2020.

ORDONANTA DE URGENTA NR. 69/2020
In Monitorul Oficial nr. 393/14.05.2020 a fost publicata OUG 69 privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum si instituirea unor masuri fiscale.
Cele mai importante modificari aduse de OUG 69/2020 sunt:
Prorogarea unor termene
Termenul de depunere a declaratiei unice se proroga pana la data de 30 iunie 2020 inclusiv.
TVA
Analiza de risc fiscal este realizata de catre organul fiscal competent dupa inregistrarea in scopuri de TVA a contribuabilului, persoana juridica inregistrata conform Legii 31/1990.
Impozitul pe venit si contributiile sociale aferente
Incepand cu anul 2021, se poate acorda o bonificatie de pana la 10% din impozitul pe venit anual, precum si din contributia de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate.
Se acorda o bonificatie de 5% pentru plata impozitului pe venit, contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezentand obligatiile fiscale aferente anului 2019, daca acestea se sting integral pana la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
Se acorda o bonificatie de 5% pentru depunerea declaratiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Facilitati privind plata impozitului anual pe cladire sau a taxei lunare pe cladire
Pentru durata starii de urgenta din 2020, consiliile locale pot adopta hotarari privind reducerea/scutirea impozitului anual pe cladire si a taxei lunare pe cladire. Pentru a beneficia de aceste facilitati, proprietarii sau utilizatorii cladirilor trebuie sa indeplineasca anumite conditii.
Anularea unor obligatii fiscale accesorii
Se acorda urmatoarele facilitati fiscale pentru toate tipurile de contribuabili care, la data de 31 martie 2020 inclusiv, inregistreaza obligatiile bugetare principale restante:
1. Anularea accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv
Aceasta facilitate se acorda daca:
- Toate obligatiile bugetare principale restante la data de 31 martie 2020 inclusiv se sting pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;
- Toate obligatiile bugetare principale si accesorii cu termene de plata cuprinse intre 1 aprilie 2020 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor sunt stinse pana in momentul depunerii cererii;
- Debitorul are depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor.
Cererea de anulare a accesoriilor se poate depune pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv.
2. Anularea accesoriilor aferente obligatiilor bugetare declarate suplimentar de debitori prin declaratie rectificativa
Aceasta facilitate se acorda daca:
- Declaratia rectificativa este depusa incepand cu data de 1 aprilie 2020 pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
- Toate obligatiile bugetare principale individualizate in declaratia rectificativa se sting pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;
- Toate obligatiile bugetare principale si accesorii cu termene de plata cuprinse intre 1 aprilie 2020 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor sunt stinse pana la momentul depunerii cererii;
- Debitorul are depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor.
Cererea de anulare a accesoriilor se poate depune pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv.
3. Anularea accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 si stinse pana la aceasta data
Aceasta facilitate se acorda daca:
- Toate obligatiile bugetare principale si accesorii cu termene de plata cuprinse intre 1 aprilie 2020 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor sunt stinse pana la momentul depunerii cererii;
- Debitorul are depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor.
Cererea de anulare a accesoriilor se poate depune pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv.
4. Anularea accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 individualizate in decizii de impunere
Aceasta facilitate se acorda daca:
- Toate diferentele de obligatii bugetare principale individualizate in decizia de impunere sunt stinse conform termenului prevazut in decizie.
Cererea de anulare a accesoriilor de intarziere se depune in termen de 90 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
ORDONANTA DE URGENTA NR. 70/2020
In Monitorul Oficial nr. 394/14.05.2020 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 70 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative.
Printre masurile principale reglementate regasim urmatoarele:
Indemnizatia de somaj tehnic
Acordarea indemnizatiei de somaj tehnic pentru salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate, precum si a indemnizatiei primite de alti profesionisti, se prelungeste si pentru perioada cuprinsa intre incetarea starii de urgenta (15 mai 2020) si 31 mai 2020, cu posibilitatea continuarii dupa aceasta data doar in domeniile in care se vor mentine restrictiile.
Indemnizatiile acordate potrivit paragrafului de mai sus nu sunt supuse executarii silite prin poprire pe durata acordarii lor, indiferent de bugetul din care se suporta.
Prevederile art. III-VII si X din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. X si XIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, privind utilizarea postei electronice ca unul din mijloacele de comunicare pentru solicitarea si acordarea drepturilor de asistenta sociala, de asigurari sociale de stat si de somaj, se aplica, in continuare, si dupa incetarea starii de urgenta, pentru o perioada de 30 de zile.
Indemnizatii pentru cresterea copiilor, ingrijirea copiilor cu handicap si de acomodare pentru copiii incredintati in vederea adoptiei
Se prelungeste acordarea drepturilor pana la data de 31 mai 2020 pentru:
- Persoanele care la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta se afla in concediu si plata indemnizatiei pentru cresterea copiilor prevazuta de art. 2 si plata indemnizatiei pentru ingrijirea copilului cu handicap prevazuta de art. 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare
- Persoanele care la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta se afla in concediu si plata indemnizatiei de acomodare pentru copiii incredintati in vederea adoptiei, prevazuta de art. 50 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv in prelungirea prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2020, cu modificarile si completarile ulterioare si de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2020 pentru stabilirea unor masuri suplimentare in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2
Valabilitatea documentelor
Valabilitatea contractelor colective de munca si a acordurilor colective se mentine pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea starii de urgenta.
Valabilitatea urmatoarelor documente se mentine pentru o perioada de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta:
- Certificatele de incadrare a copilului intr-un grad de handicap eliberate de comisia pentru protectia copilului;
- Certificatele de incadrare in grad si tip de handicap eliberate de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap;
- Atestatele de asistent maternal eliberate de comisia pentru protectia copilului;
- Atestatele de persoana sau familie apta sa adopte eliberate de directia generala de asistenta sociala si protectia copilului.
Programe individualizate de munca
Angajatorii din sistemul privat, autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu un numar mai mare de 50 de salariati, au obligatia de a stabili programe individualizate de munca, fara acordul salariatului, astfel incat intre salariati sa se asigure existenta unui interval de o ora la inceperea si la terminarea programului de munca, intr-un interval de trei ore.
Programul de munca individualizat si modul de repartizare a acestuia pe zile se stabilesc in actul aditional la contractul individual de munca sau in actul administrativ emis de conducatorul institutiei sau autoritatii publice, dupa caz.
Oficiul National Al Registrului Comertului
Activitatea ONRC
Pe o perioada de 6 luni de la data incetarii starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, prelungite prin Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, activitatea Oficiului Registrului Comertului se deruleaza, in principal, prin mijloace electronice si prin corespondenta, in conditiile legii.
Activitatea de lucru cu publicul la ghiseele institutiei se deruleaza pe parcursul unui program de lucru de 4 ore, fractionat in doua intervale orare, iar in perioada cuprinsa intre acestea se dezinfecteaza spatiile afectate lucrului cu publicul.
Accesul publicului se realizeaza in mod organizat, in limita numarului ghiseelor afectate lucrului cu publicul, cu prezenta unei singure persoane la ghiseu.
Declaratiile pe proprie raspundere
Pe o perioada de 6 luni de la data incetarii starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, prelungite prin Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, declaratiile pe proprie raspundere care se anexeaza la cererea de inregistrare/alte cereri pot avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si pot fi transmise la Oficiul Registrului Comertului fara nicio alta formalitate, prin mijloace electronice, cu semnatura electronica sau prin servicii de posta si curier.
Declaratiile pe proprie raspundere pot fi si in forma autentica, certificata de avocat sau data la ONRC.
Specimenul de semnatura
Pe o perioada de 6 luni de la data incetarii starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, prelungite prin Decretul nr. 240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, specimenul de semnatura, acolo unde legea prevede, se transmite la Oficiul Registrului Comertului legalizat de notarul public sau certificat de avocat ori sub forma unui inscris sub semnatura privata, fara nicio alta formalitate sau se poate da la ONRC.
Declaratia privind beneficiarul real
Termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real prevazut de art. 56 alin. (4) si art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile ulterioare, astfel cum a fost prelungit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, se prelungeste pana la 1 noiembrie 2020.
In termenul prevazut mai sus, declaratia privind beneficiarul real poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si poate fi transmisa la Oficiul Registrului Comertului fara nicio alta formalitate, prin mijloace electronice, cu semnatura electronica sau prin servicii de posta si curier.
Declaratia privind beneficiarul real poate fi si in forma autentica, certificata de avocat sau data la ONRC.
Starea de insolventa
Pe durata starii de alerta, debitorul aflat in stare de insolventa sau care ajunge in stare de insolventa va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, fara a avea, insa, obligatia de a introduce aceasta cerere.
La cererea adresata tribunalului va fi atasata dovada notificarii organului fiscal competent cu privire la intentia de deschidere a procedurii insolventei.
Scutirea de TVA la importuri
Sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere livrarile catre asociatii si fundatii legal constituite de medicamente, echipamente de protectie, alte dispozitive sau echipamente medicale si materiale sanitare care pot fi utilizate in prevenirea, limitarea, tratarea si combaterea COVID-19, prevazute in anexa nr. 2 la ordonanta de urgenta, efectuate pana la data de 1 septembrie 2020. Scutirea se aplica doar daca bunurile achizitionate de asociatii/fundatii sunt utilizate de acestea pentru combaterea COVID-19 sau sunt donate altor entitati care le folosesc pentru combaterea COVID-19.
Furnizorul justifica scutirea de TVA cu declaratia pe propria raspundere cu privire la destinatia bunurilor, pusa la dispozitia sa de asociatia/fundatia beneficiara, cel tarziu la momentul livrarii.
Prevederile privind TVA intra in vigoare in termen de 10 zile de la data publicarii ordonante de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei.
LEGEA NR. 54/2020
In Monitorul Oficial nr. 396/15.05.2020 a fost publicata Legea 54/2020 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative.
Beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului pe profit datorat platitorii de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata si platitorii de impozit pe venitul microintreprinderilor, care platesc impozitul datorat la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II si 25 octombrie 2020 pentru trimestrul III.
LEGEA NR. 55/2020
In Monitorul Oficial nr. 396/15.05.2020, a fost publicata Legea nr. 55 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Astfel, se poate declara starea de alerta la nivel local, judetean sau national, atunci cand analiza factorilor de risc indica necesitatea amplificarii raspunsului la o situatie de urgenta, pentru o perioada limitata de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile. Starea de alerta poate fi prelungita ori de cate ori analiza factorilor de risc indica necesitatea mentinerii raspunsului amplificat pentru o perioada de timp suplimentara, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Starea de alerta inceteaza inainte de implinirea termenului pentru care a fost declarata ori prelungita, atunci cand analiza factorilor de risc indica faptul ca nu mai este necesara mentinerea unui raspuns amplificat.
De asemenea, in lege se face referire la masurile sectoriale ce se pot lua in domeniul economic, al sanatatii, domeniul muncii si protectiei sociale, domeniul transporturilor si infrastructurii, domeniul educatie si cercetare, domeniul tineretului si sportului, domeniul culturii si cultelor, masuri in domeniul insolventei, domeniul executarii pedepselor, masurilor educative si a altor masuri dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Astfel, in domeniul muncii, printre altele, regasim urmatoarele masuri:
1. Pe durata starii de alerta, in functie de specificul activitatii si de nevoi, conducatorii institutiilor publice implicate in combaterea pandemiei de COVID-19 pot dispune detasarea cu acordul prealabil al angajatului si al angajatorului care detaseaza, conditia fiind ca angajatorul la care se face detasarea sa fie din acelasi domeniu de activitate.
2. Angajatorul poate dispune, cu consimtamantul angajatului, desfasurarea activitatii in regim de telemunca sau munca la domiciliu, modificarea locului de munca ori a atributiilor acestuia.
3. Pe durata starii de alerta, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorii din sistemul privat, autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu un numar mai mare de 50 de salariati, pot stabili programe individualizate de munca, fara acordul salariatului, astfel incat intre salariati sa se asigure existenta unui interval de o ora la inceperea si la terminarea programului de munca, intr-o perioada de 3 ore.
4. Valabilitatea contractelor colective de munca si a acordurilor colective de munca se prelungeste pe durata starii de alerta, precum si pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea acesteia.
5. In cazul contractelor si acordurilor colective de munca prevazute la alin. (1), partile au obligatia initierii negocierii colective in termen de 45 de zile de la incetarea starii de alerta, in conditiile legii.
6. Pe durata starii de alerta, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica pana la finalizarea cursurilor anului scolar.
In domeniul insolventei, printre alte masuri, regasim urmatoarele:
Debitorul aflat in stare de insolventa la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau care ajunge in stare de insolventa poate, pe durata starii de alerta, sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, fara a avea insa obligatia de a introduce aceasta cerere.
La cererea adresata tribunalului va fi atasata dovada notificarii organului fiscal competent cu privire la intentia de deschidere a procedurii insolventei.
Contraventiile sunt prevazute la art. 65 si sunt sanctionate cu amenda de la 500 lei si pana la 15.000 lei.
ORDINUL NR. 831/2020
In Monitorul Oficial nr. 403/16.05.2020 a fost publicat Ordinul nr. 831/15.05.2020 privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta, emis de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si de catre Ministerul Sanatatii.
Ordinul cuprinde masurile ce trebuie implementate de catre angajatori in vederea desfasurarii la locul de munca a activitatii angajatilor, in conditii de sigurata.
Forma integrala a Ordinului poate fi consultata in Monitorul Oficial mentionat mai sus sau pe site-ul Ministerului Muncii: http://mmuncii.ro/j33/images/Documente/MMPS/2020-05_mmps-ms-ordin_comun_revenirea-la-munca-in-conditii-de-siguranta.pdf