Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Sunteti angajator si urmeaza sa incadrati in munca persoane noi? In acest caz, nu trebuie sa neglijati faptul ca, inainte de a incepe activitatea, orice salariat nou trebuie sa fie supus unui control medical obligatoriu.
Potrivit art. 27, alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii republicat, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
In acest sens, angajatorul are obligatia sa asigure accesul candidatilor/salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii, astfel cum prevede art. 186 din Codul muncii.Adeverinta de vechime este un document care atesta vechimea in munca si poate fi eliberat fie de catre angajatorul curent, fie de catre fostul angajator, dupa cum reiese din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor.
Angajatorul curent este obligat sa elibereze, la incetarea contractului individual de munca, o adeverinta de vechime in munca. Acest document este insotit, de regula, de un extras din Revisal.
De asemenea, fostii angajatori au obligatia de a elibera fostilor angajati documente care atesta salariul, vechimea in munca si in specialitate ori un extras din Revisal, la cerere. Documentul trebuie emis de catre angajator in cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Obligatia angajatorului, prevazuta in HG 500/2011, este dublata si de o prevedere a Codului Muncii care, la art. 34 (5), precizeaza ca „la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.”
Adeverinta de vechime in munca ar trebui sa contina informatii precum cele de mai jos:
In cazul in care angajatorul nu mai exista sau baza de date din Revisal nu este disponibila, se poate solicita catre Inspectoratul Teritorial de Munca eliberarea unui extras din Revisal. Inspectoratele elibereaza extrasul din Revisal – din care sa rezulte activitatea desfasurata la angajator in calitate de salariat – in cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Servicii salarizare | Servicii administrare personal | Intocmirea fiselor de post si evaluarea performantei angajatului | Consultanta privind impozitul pe venit | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Portal online salarizare & HR