Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
In Monitorul Oficial nr. 767/2020 a fost publicata Legea nr. 193/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Potrivit Legii nr. 448/2006, companiile care au cel putin 50 de salariati au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.Avand in vedere prevederile Legii nr. 193/2020, incepand cu data de 24 august 2020, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute de lege, pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) Sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) Sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
Practic, valoarea contributiei pe care angajatorii o datoreaza lunar la fondul de handicap nu se modifica, insa, angajatorii vor avea posibilitatea ca jumatate din suma datorata sa fie folosita pentru a achizitiona produse si servicii.
Angajatorii au obligatia sa declare lunar contributia la fondul de handicap, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare, in formularul 100 – Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, la categoria „varsaminte de la persoanele juridice, pentru persoanele cu handicap neincadrate”.
Servicii salarizare | Servicii administrare personal | Intocmirea fiselor de post si evaluarea performantei angajatului | Consultanta privind impozitul pe venit | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Portal online salarizare & HR