Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
În practică, există situații în care salariatul concediat contestă Decizia de încetare a contractului individual de muncă, astfel fiind necesară reintegrarea salariatului la locul de muncă.
Potrivit Art. 268, alin. (1), lit. a), din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cererile în vederea soluționării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care angajatul a luat cunoştinţă de măsura dispusă referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani.
Astfel, conform Art. 269, alin. (1) din Codul muncii, cauzele referitoare la conflictele individuale de muncă şi conflictele colective de muncă se soluţionează în primă instanţă de către tribunal.
În situatia in care procesul este câștigat de către salariat, reintegrarea acestuia este dispusă printr-o Hotărâre Judecătorească, în baza căreia se atestă faptul că decizia de încetare a contractului prin concediere a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal.
Conform prevederilor Art. 80 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, instanța decide anularea concedierii și repune părțile în situația inițială, obligând angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactulizate, împreună cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
În cazul în care fostul angajat nu dorește repunerea în funcția anterioară, contractul individual de muncă încetează de drept, la data rămânerii definitive a Hotărârii Judecătorești.
Procesul de reîncadrare în muncă a unui salariat care câștigă în instanță și este reangajat, necesită parcurgerea următoarelor etape:
Din punct de vedere fiscal, reintegarea implică aspecte importante privind declarația D112.
Potrivit prevederilor Art. 78, alin. (4) din Legea nr. 227/2015, în cazul veniturilor reprezentând diferențe de salarii/solde, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum și actualizarea lor cu indicele de inflație, stabilite în baza unor hotărâri judecătorești definitive și executorii, inclusiv cele acordate potrivit hotărârilor primei instanțe, impozitul se calculează și se reține la data efectuării plății, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plății pentru veniturile realizate în afara funcției de bază.
Impozitul se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite diferențele salariale.
Conform Art.146, alin.(9) din Legea nr. 227/2015, contribuțiile de asigurări sociale datorate potrivit legii se defalcă pe lunile la care se referă și se utilizează cotele de contribuții de asigurări sociale care erau în vigoare în acea perioadă.
La fel ca în cazul impozitului, contribuțiile se plătesc și se declară până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite sumele datorate, prin depunerea declarațiilor rectificative, aferente lunilor pentru care s-a dispus reintegrarea.
Luând în considerare prevederile legale în vigoare, prin coroborarea Legilor nr. 227/2015 și nr. 53/2003, dorim să precizăm faptul că elementele salariale din care este constituit venitul brut, altele decat salariul realizat, pot avea un tratament fiscal diferit (tichetele de masă, de exemplu).
În cazul reintegrării salariatului, specificul fiecărui tip de venit / drept salarial inclus în perioada impactată necesită analiză punctuală, amănunțită, efectuată de către un expert, astfel încât calculul drepturilor salariale, a contribuțiilor și impozitului datorat să fie în conformitate cu textul de lege.
Alina Pascu | Team Leader Accace Romania
E-mail:
Servicii salarizare | Servicii administrare personal | Intocmirea fiselor de post si evaluarea performantei angajatului | Consultanta privind impozitul pe venit | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Portal online salarizare & HR