Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Sistemul public de pensii în România: 7 modificări principale aduse de Legea nr. 360/2023

28 august 2024

Începând cu 1 septembrie 2024, Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii va aduce o serie de modificări semnificative în sistemul public de pensii.

Principiul stabilității asigurării în sistemul public de pensii

Una din modificări are ca scop încurajarea persoanelor care au contribuit deja timp de 25 de ani la sistemul public de pensii să continue activitatea profesională. În acest sens, articolul 2 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stabilea că sistemul public de pensii se organizează și funcționează având ca principii de bază:

  • principiul inaccesibilităţii;
  • principiul unicităţii;
  • principiul obligativităţii;
  • principiul contributivităţii;
  • principiul egalităţii;
  • principiul repartiţiei;
  • principiul solidarităţii sociale;
  • principiul autonomiei;
  • principiul imprescriptibilităţii;

Articolul 2 din Legea nr. 360/2023, adaugă un principiu nou, cel al stabilității asigurării în sistemul public de pensii. Conform acestuia, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv pentru o perioadă mai mare de 25 de ani, vor beneficia de un număr suplimentar de puncte.

Mai exact, potrivit articolului 39 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, în sistemul public de pensii, stagiul de cotizare contributiv este constituit din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat de către asigurat și, după caz, de către angajator.

Totodată, articolul 85 alin. (3) prevede că pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate, după cum urmează:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Calculul pensiei

Legea nr. 360/2023 aduce modificări în formula de calcul a pensiilor, având în vedere o actualizare a punctului de pensie și o ajustare a criteriilor de indexare. Se pune accent pe echitate și transparență în calculul pensiilor, introducând elemente de ajustare pentru inflație și creșterea economică.

Dacă în Legea nr. 263/2010, potrivit art. 94 alin. (1), cuantumul pensiei se determina prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, cuantumul pensiei, potrivit noii legi (art. 83 alin. (1), stabilește că acesta se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

De asemenea, art. 84 alin. (1) definește valoarea punctului de referință ca fiind raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, fixat la 25 de ani. Potrivit art. 84 alin. (6), în anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzută pentru anul 2023, respectiv de 1.785 de lei, se majorează cu 13,8% și este de 2.032 de lei.

Potrivit art. 84 alin. (2), de la 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei.

Vârsta de pensionare

Dacă potrivit vechii reglementări, vârsta standard de pensionare era de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, noua reglementare, modifică vârsta de pensionare, stabilind tranziții graduale pentru echilibrarea diferențelor dintre sexe.

Astfel, potrivit articolului 47 din Legea nr. 360/2023, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

În continuare, atingerea acestei vârste se va realiza prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 la lege.

Legea nr. 263/2010Legea nr. 360/2023
Articolul 53: Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.Articolul 47: Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru anumite categorii de femei

Potrivit art. 51 din Legea nr. 360/2023, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, cu perioade cuprinse între 6 luni și 3 ani și jumătate, în funcție de numărul de copiilor. 

De exemplu, femeile care au crescut un copil vor putea ieși la pensie cu 6 luni mai devreme, în timp ce cele care au crescut șapte sau mai mulți copii vor beneficia de o reducere de 3 ani și jumătate.

Reducerea vârstei de pensionare se aplică inclusiv femeilor care au crescut copii adoptați timp de cel puțin 13 ani, legea tratând în mod egal copiii născuți și adoptați, în ceea ce privește beneficiile pensionării anticipate.

Pensia anticipată

Modificarea adusă prin Legea nr. 360/2023 în ceea ce privește pensia anticipată reflectă o ajustare semnificativă a condițiilor de acces la această formă de pensionare. În Legea nr. 263/2010, pensia anticipată era disponibilă doar pentru persoanele care aveau un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

În contrast, Legea nr. 360/2023 flexibilizează accesul la pensia anticipată, permițând pensionarea cu până la 5 ani înainte de vârsta standard pentru toți cei care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv sau care l-au depășit cu până la 5 ani.

Această modificare extinde baza de persoane eligibile pentru pensia anticipată, recunoscând meritele celor care au atins stagiul complet de cotizare fără a impune un prag suplimentar atât de ridicat.

Legea nr. 263/2010Legea nr. 360/2023
Articolul 62 alin. (1):  Pensia anticipată se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.Articolul 58 alin. (1): Pensia anticipată se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5 la lege, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.

Pensia de invaliditate

Legea nr. 360/2023, redefinește gradele de invaliditate, astfel potrivit articolului 62 alin. (1), în raport cu gradul de diminuare a capacității de muncă, invaliditatea este:

  • de gradul I, caracterizată de deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
  • de gradul II, caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial;
  • de gradul III, caracterizată de deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată.

Totodată, Legea nr. 360/2023 aduce modificări și cu privire la categorii de persoane beneficiare a pensiei de invaliditate. Potrivit articolului 61 alin. (1), pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și care au capacitatea de muncă diminuată, din cauza:

  • accidentelor de muncă și bolilor profesionale, constatate conform legii;
  • altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.

Masterul și doctoratul – perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare

Masterul și doctoratul se introduc ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, adaugându-se facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare. Condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare lună de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

În concluzie, Legea nr. 360/2023 aduce modificări importante, reflectând nevoia de adaptare a sistemului de pensii la contextul economic și social actual. Modificările vizează îmbunătățirea echității, transparenței și sustenabilității sistemului de pensii.

Specialiștii Accace România în domeniul salarizării și administrării de personal vă stau la dispoziție pentru orice alte clarificări în vederea adoptării modificărilor aduse sistemului public de pensii.


CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram