Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Modificarea a fost adusa de OUG nr. 60/2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 648 din 7 august 2017.
Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, a fost modificata si aduce urmatoarele noutati:
Ca regula generala, taxa catre fondul de handicap este datorata de companiile care au cel putin 50 de angajati si care nu angajeaza persoane cu dizabilitati intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Incepand cu 1 septembrie 2017, modul de calcul al taxei s-a modificat, iar companiile au obligatia de a plati lunar catre bugetul de stat o suma dubla fata de perioada anterioara.
Noua valoare a taxei datorate pentru fondul de handicap reprezinta un salariu de baza minim brut pe tara, garantat in plata, inmultit cu numarul de locuri de munca in care companiile nu au angajate persoane cu dizabilitati.
Aflam din acelasi act normativ faptul ca tot de la 1 septembrie, companiile isi pierd posibilitatea de a mai achizitiona produse sau servicii realizate de unitatile protejate autorizate, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat.
Recentele modificari par a dori sa stimuleze companiile in a angaja persoane cu dizabilitati, avand in vedere ca doar acele companii care nu acopera minimul de 4% pozitii cu personal din categoria celor cu dizabilitati datoreaza si sunt obligate sa plateasca catre stat taxa de fond de handicap. Pe de alta parte, aceleasi prevederi fac imposibila sustinerea unitatilor protejate de catre companii, deoarece, in prezent, nu mai exista posibilitatea achizitionarii produselor sau serviciilor oferite de acestea, folosind taxa de handicap.
Companiile sunt acum obligate sa directioneze aceasta taxa direct catre bugetul de stat. Unitati protejate sunt considerate acele companii care au angajate persoane cu dizabilitati in procent de minimum 30% din numarul total de angajati.
Tot cu scopul stimularii angajarii persoanelor cu handicap este introdusa o prevedere ce vizeaza autoritatile si institutiile publice si persoanele juridice publice, nu si institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
Astfel, incepand cu aceeasi data, acestea au obligatia organizarii de concursuri EXCLUSIV pentru persoanele cu handicap, in vederea angajarii, bineinteles cu respectarea prevederilor legale in vigoare si fara a exclude dreptul acestora de a participa la orice tip de concurs organizat in campul muncii. Obligatia nu este aplicabila si persoanelor juridice private.
In stransa legatura cu demersurile de mai sus, incepand cu 01 ianuarie 2018, urmeaza sa intre in vigoare noi modificari aduse Legii nr. 448/2006. Acestea prevad cresterea indemnizatiei pentru cei care sufera de un handicap grav la 640 RON, iar pentru cei cu handicap accentuat la 480 RON.
Concluzionand, incepand cu 1 septembrie 2017, companiile care au minimum 50 de angajati au optiunea de a angaja persoane cu dizabilitati, in proportie de minimum 4% din numarul total de angajati. In caz contrar, acestea vor datora si vor plati lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu dizabilitati.
Servicii salarizare | Servicii administrare personal | Intocmirea fiselor de post si evaluarea performantei angajatului | Consultanta privind impozitul pe venit | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Portal online salarizare & HR