Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Angajat in Europa: Aspecte importante din legislatia muncii | Infografic

30 mai 2023

O legislație flexibilă a muncii este esențială pentru crearea de noi afaceri, dezvoltarea firmelor deja existente și crearea de noi oportunități în carieră. Țările europene au cadre distincte ale dreptului muncii, fiind în același timp competitive pentru investitori. Accace România, una dintre principalele companii de consultanță de afaceri și externalizare servicii din Europa Centrală și de Est, prezintă diferențele și particularitățile dreptului muncii în țări precum: România, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.


Durata contractelor de muncă pe perioadă determinată

Legislațiile locale definesc două tipuri principale de contracte de muncă: pe perioadă nedeterminată, respectiv determinată. Cele din urmă sunt supuse unei serii de condiții și limitări stabilite de lege. Astfel, durata contractului pe perioadă determinată este de cinci ani în Ungaria, trei ani în Republica Cehă și România, doi ani și nouă luni în Polonia și doi ani în Slovacia. Contractul poate fi reînnoit de două ori în România, Republica Cehă, Polonia și Slovacia.

CEHIA
3 ani

%
UNGARIA
5 ani

%
POLONIA
2 ani si 9 luni

%
ROMÂNIA
3 ani

%
SLOVACIA
2 ani

%

Care este perioada de probă

Potrivit legislațiilor țărilor analizate, în timpul perioadei de probă, atât angajatorul, cât și salariatul pot solicita încetarea contractului de muncă fără nicio restricție. Perioada de probă pentru pozițiile de execuție este de trei luni pentru toate cele cinci țări. În cazul pozițiilor de management, Cehia și Slovacia impun sașe luni, România, patru luni, iar Ungaria și Polonia, câte trei luni.

Perioada de probă pentru pozițiile de execuție

CEHIA
3 luni

%
UNGARIA
3 luni

%
POLONIA
3 luni

%
ROMÂNIA 
3 luni

%
SLOVACIA
3 luni

%

Perioada de probă pentru pozițiile de management

CEHIA
6 luni

%
UNGARIA
3 luni

%
POLONIA
3 luni

%
ROMÂNIA 
4 luni

%
SLOVACIA
6 luni

%

Câte ore suplimentare pot face angajații în România, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia

Timpul de lucru stipulat în contractele de muncă pentru toate cele cinci țări analizate este de 40 ore pe săptămână. At the same time, the number of overtime hours can be increased if the employee agrees with the employer.

CEHIA

Timpul de lucru: 40 ore/săptămână

Orele suplimentare de muncă: 150 ore/an

UNGARIA

Timpul de lucru: 40 ore/săptămână

Orele suplimentare de muncă: 250 ore/an

POLONIA

Timpul de lucru: 40 ore/săptămână

Orele suplimentare de muncă: 150 ore/an

ROMÂNIA

Timpul de lucru: 40 ore/săptămână

Orele suplimentare de muncă: 8 ore/săptămână

SLOVACIA

Timpul de lucru: 40 ore/săptămână

Orele suplimentare de muncă: 150 ore/an


Care este durata concediului si câte zile de concediu suplimentar își pot lua angajații

În toate cele cinci țări europene, perioada de concediu este proporțională cu perioada lucrată, standardul acesteia fiind de 20 de zile. Potrivit legislației în vigoare, în Polonia, perioada de concediu poate ajunge la 26 de zile, dacă un salariat a fost angajat de cel puțin zece ani. De asemenea, se mai acordă părinților două zile/ an/ copil.

În cazul unor condiții speciale, legislația muncii poate suplimenta zilele de concediu astfel: Cehia, aproximativ cinci zile, Ungaria, până la zile în funcție de numărul de copii și până la zece zile în funcție de vârsta salariatului. În România, se acordă minimum trei zile de concediu suplimentar pentru anumite categorii de salariați precum cei care lucrează în condiții de muncă grele, au dizabilități sau tineri sub 18 ani. Slovacia acordă 25 de zile pentru angajații care au 33 de ani sau mai mult sau cei care au grijă permanent de un copil.

Durata concediului

CEHIA: 20 zile

UNGARIA: 20 zile

POLONIA: 20 – 26 zile

ROMÂNIA: 20 zile

SLOVACIA: 20 zile

Zile de concediu suplimentar

CEHIA: aproximativ 5 zile

UNGARIA: până la 7 zile în funcție de numărul de copii și până la 10 zile în funcție de vârsta salariatului

POLONIA: nespecificat

ROMÂNIA: se acordă minimum 2 zile de concediu suplimentar pentru anumite categorii de salariați precum cei care lucrează în condiții de muncă grele, au dizabilități sau tineri sub 18 ani

SLOVACIA: 25 de zile pentru angajații care au 33 de ani sau mai mult sau cei care au grijă permanent de un copil


Durata perioadei de preaviz

Încetarea contractului de muncă fără preaviz este posibilă și definită de toate legislațiile locale. Cu toate acestea, atunci când se aplică perioada de preaviz, durata acestuia diferă întotdeauna în funcție de circumstanțele în care a fost inițiată rezilierea contractului.

În Cehia, perioada standard de preaviz este de 60 zile. În Ungaria, preavizul are o durată standard de 30 de zile. În cazul încetării raportului de muncă de către angajator, termenul de preaviz se prelungește cu 5-60 zile în funcție de perioada totală de angajare anterioară. În ceea ce privește Polonia, perioada de preaviz este cuprinsă între 14 și 90 de zile, astfel: două săptămâni pentru rezilierea contractului după mai puțin de șase luni de activiate, o lună după cel puțin șase luni și trei luni după trei ani.

Legislația din România prevede o perioadă de preaviz de maximum 20 de zile lucrătoare pentru o funcție de execuție și maximum 45 de zile lucratoare pentru o funcție de conducere.  În Slovacia, durata preavizului este de 30 până la 90 de zile. Astfel, pentru mai puțin de un an de activitate, preavizul este de o lună, iar peste un an, două luni. În caz de încetare a contractului din cauza angajatorului, concediere sau starea de sănătate a angajatului, perioada de preaviz este de două luni pentru 1-5 ani de activitate și trei luni pentru mai mult de cinci ani.

CEHIA
60 zile

%
UNGARIA
30- 90 zile

%
POLONIA
14- 90 zile

%
ROMÂNIA
20- 45 zile

%
SLOVACIA
30- 90 zile

%
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
map-markercrosschevron-leftarrow-leftarrow-rightplus-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram