Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Europa Centrala si de Est – evolutia salariului minim in ultimii 10 ani | Infografic

10 august 2016

Analizand evolutia salariului minim brut pe tara, in perioada 2007 – 2016, observam ca Romania a avut cel mai mare procent de crestere, comparativ cu alte tari din regiunea Europei Centrale si de Est, precum Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina si Ungaria.

In prezent, salariul minim brut in Romania este de aprox. 278 EUR, fata de 87 EUR cat era in anul 2007, ceea ce inseamna o crestere cu 191 EUR, mai exact cu 220%.

Cu toate acestea, salariul minim brut din Romania continua sa fie printre cele mai mici din regiune, tara noastra plasandu-se pe penultimul loc intre tarile care au facut obiectul studiului. Polonia, cu un salariu minim de 440 EUR ocupa primul loc in clasament, iar la polul opus se afla Ucraina unde salariul minim este de 50 EUR.

In Romania, salariul minim se stabileste prin Hotarare de Guvern, iar incepand cu data de 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 278 EUR lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2016, reprezentand 1,64 EUR/ora.

Majorarea salariului minim pe tara a avut ca impact cresterea venitului net al angajatilor incadrati cu salariul minim, iar pentru angajator a determinat costuri salariale mai mari, reflectate in taxele datorate la bugetul statului.

Download Descarca infograficul

CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram