Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Impactul taxelor in profitabilitate si cash flow

3 noiembrie 2017

La previziunea de cash flow este important sa aveti in vedere taxele pe care urmeaza sa le platiti lunar, trimestrial sau anual. Desi toate taxele presupun o iesire de cash din contul bancar catre bugetul diferitelor institutii publice, nu toate au impact in profitabilitatea companiei.

Astfel, este bine sa stiti faptul ca:

  • Impozitele si taxele directe sunt cele care au impact atat asupra profitabilitatii nete a companiei, cat si asupra cash flow-ului. Ele cad in sarcina companiei si reprezinta un cost pentru aceasta. Aici vorbim despre impozit pe profit, taxe salariale, impozit pe proprietate etc.
  • In cazul impozitelor si taxelor indirecte, cum ar fi taxa pe valoare adaugata, accizele, taxele salariale datorate de angajati, compania actioneaza ca un intermediar al autoritatilor fiscale: colecteaza aceste taxe de la platitorul final si le vireaza la bugetul de stat. Aceste taxe nu au impact asupra profitabilitatii firmei, dar afecteaza cash flow-ul companiei.

Dincolo de orice, taxele si impozitele trebuie platite la scadenta pentru a evita penalitatile de intarziere si actiunile de executare silita initiate de ANAF. Orice penalitate de intarziere are impact direct in profitabilitatea companiei.

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram