Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Implicatiile fiscale ale tranzactiilor cu parteneri externi

12 octombrie 2017

Atunci cand derulati tranzactii comerciale cu parteneri externi in calitate de clienti sau de furnizori de servicii, este important sa aveti in vedere si aspectele fiscale prezentate mai jos, care, de obicei, sunt scapate din vedere.

Din punct de vedere comercial, atunci cand aveti un potential client din UE, ar fi indicat sa verificati daca acesta este platitor de TVA (puteti verifica, cu usurinta, aici: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/).

Ideal ar fi sa cunoasteti acesta informatie inca din faza de negociere a pretului, deoarece, in cazul in care clientul nu este platitor de TVA, va trebui sa adaugati TVA de 19% la valoarea serviciilor, iar pentru client cele 19 procente reprezinta un cost suplimentar.

Atunci cand contractati servicii de la parteneri externi, trebuie sa tineti cont ca, in acord cu regula generala, orice venit obtinut de un nerezident din Romania se impoziteaza in Romania. Prin urmare, beneficiarul, companie romaneasca, trebuie sa retina si sa vireze la bugetul de stat 16% din suma platita catre furnizorul extern.

In schimb, pentru a evita dubla impozitare a venitului, exista conventii semnate de Romania cu celelalte tari. In majoritatea conventiilor se prevede faptul ca veniturile se impoziteaza in tara de rezidenta a prestatorului, daca acesta dovedeste rezidenta printr-un certificat emis de autoritatile fiscale din tara sa.

In concluzie, asigurati-va ca partenerii v-au trimis un Certificat de rezidenta fiscala si consultati prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri inainte de a plati facturile.

Gasiti pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala lista conventiilor pentru evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/Conventii.htm

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram