Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Expertul Accace Romania raspunde intrebarilor AvocatNet referitoare la drepturile angajatilor cercetati disciplinar:
AvocatNet:
Accace:
Desi textul actual pe care il regasim la art. 251 alin. (4) din Codul Muncii poate fi interpretat ca restrictionand optiunile pe care salariatul le are pentru a se apara in cadrul procesului de cercetare disciplinara, dreptul la aparare este pana la urma un drept consitutional al fiecarui cetatean roman. In acest context, initiativa legislativa care permite angajatilor ca in cursul cercetarii disciplinare sa fie asistati de un avocat este binevenita pentru intarirea principiului constitutional.
Avantajele concrete pe care prezenta unui avocat pe parcursul cercetarii disciplinare le aduce angajatului, sunt evidente. Unul dintre aceste beneficii este cunoasterea temeinica a legii, si faptul ca actioneaza ca aparator exclusiv al drepturilor clientului sau – salariatul. Un avocat este independent de deciziile angajatorului, toate acestea avand ca principal efect asigurarea ca cercetarea se va desfasura intr-o maniera echitabila pentru angajat. Astfel, se evita eventualele presiuni pe care angajatorul le-ar putea face asupra angajatului, profitand de o slaba cunoastere de catre cel din urma a prevederilor legale. Acest lucru nu poate fi asigurat de catre reprezentatul sindical, care de cele mai multe ori fie nu are cunostintele juridice necesare, fie nu este obiectiv – reprezentantul sindical fiind la randul sau salariat al aceluiasi angajator. Modificarea legislativa este desigur binevenita si in cazul in care la nivelul unitatii nu exista o organizatie sindicala.
Servicii salarizare | Servicii administrare personal | Intocmirea fiselor de post si evaluarea performantei angajatului | Consultanta privind impozitul pe venit | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Portal online salarizare & HR