Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Importanta prezentei unui avocat pe parcursul cercetarii disciplinare a angajatului

15 mai 2014

Expertul Accace Romania raspunde intrebarilor AvocatNet referitoare la drepturile angajatilor cercetati disciplinar:

AvocatNet:

  1. De ce ar fi important ca salariatii sa fie asistati de un avocat pe parcursul cercetarii disciplinare? Ei au deja posibilitatea asistarii de un reprezentant sindical, ce plus ar aduce avocatul?
  2. Ce sfaturi, ce fel de consultanta ar putea oferi avocatul, cum i-ar putea ajuta concret pe salariati?

Accace:

Desi textul actual pe care il regasim la art. 251 alin. (4) din Codul Muncii poate fi interpretat ca restrictionand optiunile pe care salariatul le are pentru a se apara in cadrul procesului de cercetare disciplinara, dreptul la aparare este pana la urma un drept consitutional al fiecarui cetatean roman. In acest context, initiativa legislativa care permite angajatilor ca in cursul cercetarii disciplinare sa fie asistati de un avocat este binevenita pentru intarirea principiului constitutional.

Avantajele concrete pe care prezenta unui avocat pe parcursul cercetarii disciplinare le aduce angajatului, sunt evidente. Unul dintre aceste beneficii este cunoasterea temeinica a legii, si faptul ca actioneaza ca aparator exclusiv al drepturilor clientului sau – salariatul. Un avocat este independent de deciziile angajatorului, toate acestea avand ca principal efect asigurarea ca cercetarea se va desfasura intr-o maniera echitabila pentru angajat. Astfel, se evita eventualele presiuni pe care angajatorul le-ar putea face asupra angajatului, profitand de o slaba cunoastere de catre cel din urma a prevederilor legale. Acest lucru nu poate fi asigurat de catre reprezentatul sindical, care de cele mai multe ori fie nu are cunostintele juridice necesare, fie nu este obiectiv – reprezentantul sindical fiind la randul sau salariat al aceluiasi angajator. Modificarea legislativa este desigur binevenita si in cazul in care la nivelul unitatii nu exista o organizatie sindicala.

CALCULATOR SALARII
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram