Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 67 din 7 mai 2020 privind modificarea unor acte normative si prelungirea unor termene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 382 din 12 mai 2020.
Actul normativ completeaza reglementarile pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de masurile adoptate pentru limitarea infectarii cu SARS-CoV-2 in randul populatiei privind emiterea certificatelor pentru situatii de urgenta.

Astfel, ordonanta de urgenta mai sus mentionata completeaza articolul 3 din ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 33/2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative, cu modificarile ulterioare, prin includerea lunii aprilie 2020 ca perioada de raportare a diminuarii veniturilor sau a incasarilor.
Referitor la obtinerea certificatelor pentru situatii de urgenta, prin ordinul nr. 1706 din 12 mai 2020 privind modificarea Ordinului Ministrului Economiei, Energiei si Mediului de afaceri nr. 791/2020 asupra acordarii certificatelor de situatii de urgenta operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 385 din 13 mai 2020, se introduce si luna aprilie 2020 ca perioada relevanta in ceea ce priveste diminuarea veniturilor si incasarilor solicitantilor.
In plus, ordonanta de urgenta 67/2020 completeaza si art. 6 litera a, din ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2020 privind unele facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, cu modificarile ulterioare, prin includerea lunii aprilie 2020 ca perioada de raportare a diminuarii veniturilor sau a incasarilor.
O ultima completare pe care ordonanta de urgenta nr.67/2020 o aduce face referire la art. 10 din ordonanta militara nr. 4/2020 privind masurile de prevenire a raspandirii COVID-19, cu modificarile ulterioare, si anume ca documentele emise de catre entitatile vizate, la solicitarea acestora, pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor si dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea si combaterea raspandirii, precum si pentru tratamentul infectiei cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor, sunt valabile douasprezece luni de la data emiterii.