Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Salariul minim pe economie va creste la 1.250 de lei incepand cu 1 Mai 2016 | News Flash

29 aprilie 2016

Conform art. 1 din Hotararea nr. 1017 din 30 decembrie 2015 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata publicata in Monitorul Oficial cu numarul 987 din data de 31 decembrie 2015, Guvernul Romaniei a aprobat majorarea salariului brut minim pe tara, incepand cu luna Mai a acestui an.

 „Incepand cu data de 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore In medie pe luna In anul 2016, reprezentand 7,382 lei/ora.” 

Bineinteles ca, daca programul normal de lucru este diferit de 8 ore zilnic, salariul minim brut se va calcula prin raportare la numarul mediu de ore lunar, conform programului legal de lucru aprobat.

Majorarea salariului minim brut trebuie inregistrata, de catre angajatori, in sistemul electronic REVISAL.

Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui prevazut mai sus, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca regasit in acest context de catre Autoritatile indreptatite sa aplice controale asupra relatiilor de munca.

Atentie!  Amenda se aplica doar in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune.

Costuri marite pentru angajatori

Facand rapoartare la noul salariu minim brut pe economie de 1.250 lei, pentru fiecare angajat cu acest salariu, angajatorul va avea ca si cost total suma de 1.535 de lei, incluzand contributiile sociale ale angajatorului.

Facand raportare la vechiul salariu minim pe economie de 1.050 lei, si costul total aferent de 1.292 de lei, concluzionam ca majorarea valida incepand cu 01 Mai 2016 va genera o crestere a costurilor cu aproximativ 250 de lei la fiecare salariat de acest tip.

Declararea in REVISAL

Actualizarea salariului minim se poate face prin act aditional la fiecare contract individual de munca sau printr-o decizie colectiva emisa de angajator.  Aceasta abordare este justificata de prevederile Codul muncii, art. 17 alin. 3 lit. k si alin. 5, in care se precizeaza ca “orice modificare” a salariului de baza “impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege”.

Exista insa si companii care inregistreaza aceasta modificare in REVISAL fara a avea intocmita o documentatie dedicata modificarii in sine. Abordarea se bazeaza pe faptul ca salariul minim brut pe tara garantat in plata, este stabilit prin hotarare de guvern, astfel ca modificarea nu trebuie sa fie documentata prin acte aditionale sau decizia colectiva cu anexa a salariatilor.

Atentie ! La nivel national, practica Inspectoratelor de Munca nu este una unitara in aceasta privinta! 

Au existat cazuri in care abordarile de mai sus nu au fost considerate valide de catre Inspectorii de Munca si au atras dupa sine diverse masuri corective.

Astfel ca, pentru o abordare preventiva recomandarea Accace este ca pentru aplicarea acestei prevederi legislative, companiile sa intocmeasca acte aditionale pentru fiecare salariat in parte si sa il inregistreze in REVISAL cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare.

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram