Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

10 informatii despre taxe in Cehia | Infografic

8 decembrie 2016

Dupa aniversarea celor 10 ani de activitate, Accace lanseaza o serie de infografice utile despre taxele existente in cateva dintre tarile din Europa de Est in care suntem activi.

Prezentul infografic reprezinta o privire de ansamblu asupra sistemului fiscal ceh. Daca sunteti interesati sa faceti afaceri in Romania sau in Cehia, veti regasi in acest articol o comparatie privind sistemele fiscale existente in ambele tari.

Descarca aceasta informare in format .pdf.

Astfel, intrucat ambele tari sunt membre UE, sistemele lor fiscale prezinta similitudini atat in ceea ce priveste metoda de calcul a taxelor, cat si la nivel de impozitare. Ambele tari aplica o cota unica de impozitare a profitului obtinut de companii (16% in Romania, 19% in Cehia), cu cateva exceptii pentru domenii selectate. De asemenea, tratamentul din punct de vedere al TVA aplicabil tranzactiilor este aliniat Directivei Europene, ceea ce inseamna ca ambele tari trateaza in mod similar tranzactiile, difera doar cota aplicabila tranzactiilor (20% in Romania, respectiv 21% in Cehia).

Mai mult, ambele tari permit reportarea pierderilor obtinute din desfasurarea de activitati economice de catre societati comerciale, perioada maxima de reportare a piederilor fiind de 7 in Romania si 5 ani in Cehia.

Atat Romania, cat si Cehia impoziteaza platile efectuate catre nerezidenti si scutesc platile de dividende catre nerezidenti, daca se indeplinesc anumite conditii minime prevazute de Directiva Europeana privind societatile-mama si filialele acestora.

Impozitarea indivizilor prezinta anumite deosebiri. In timp ce in Romania se aplica cota unica de impozitare 16% si pentru indivizi, in Cehia se aplica o cota unica de 15% pana la un anumit nivel de venituri, iar ceea ce depaseste acest nivel se impoziteaza cu o cota suplimentara de 7%. De asemenea, nivelul procentual al contributiilor sociale datorate de indivizii si companiile cehe este mai ridicat decat in Romania.

GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram