Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Romania vs Ungaria: analiza comparativa a sistemelor fiscale

21 decembrie 2016

Dupa aniversarea celor 10 ani de activitate, Accace lanseaza o serie de infografice utile despre taxele existente in cateva dintre tarile din Europa de Est in care suntem activi.

Prezentul infografic reprezinta o privire de ansamblu asupra sistemului fiscal maghiar. Daca sunteti interesati sa faceti afaceri in Romania sau in Ungaria, veti regasi in acest articol o comparatie privind sistemele fiscale existente in ambele tari.

Descarca aceasta informare in format .pdf.

Fiind ambele membre UE, sistemele fiscale din Ungaria si din Romania prezinta similitudini atat in ceea ce priveste metoda de calcul al taxelor, cat si la nivel de impozitare. Ambele tari aplica o cota unica de impozitare a profitului obtinut de companii (16% in Romania, 19% in Ungaria, cu exceptia veniturilor sub un anumit plafon care se impoziteaza cu o cota redusa de 9%).

De asemenea, tratamentul din punct de vedere al TVA aplicabil tranzactiilor este aliniat Directivei Europene, ceea ce inseamna ca ambele tari trateaza in mod similar tranzactiile, difera doar cota aplicabila tranzactiilor (20% in Romania, respectiv 27% in Ungaria).

Observam o diferenta in ceea ce priveste tratamentul platilor catre nerezidenti. In Romania, aceste plati se impoziteaza prin retinere la sursa (cu cateva exceptii), in timp ce Ungaria nu aplica acest tip de impozit platilor efectuate catre societati din alte tari.

Impozitarea veniturilor obtinute de indivizi prezinta asemanari, in sensul ca ambele tari aplica o cota unica de impozitare (16% in Romania, 15% in Ungaria). Nivelul procentual al contributiilor sociale datorate de indivizii si companiile ungare este mai ridicat decat in Romania.

GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram