Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Cat de scump este sa fii un contribuabil inactiv?

18 octombrie 2016

Am observat, de-a lungul timpului, faptul ca exista situatii in care companiile tind sa neglijeze obligatiile administrative si de raportare atunci cand nu se desfasoara activitati economice prin intermediul acestora. De cele mai multe ori, companiile considera ca nu sunt justificate costurile asociate cu activitatile de conformitate fiscala si legala.

Mai mult, se pare ca nu este foarte cunoscut nici faptul ca lipsa de conformitate poate conduce la declararea companiei ca fiind inactiva, iar costurile asociate cu acest status depasesc costurile asociate cu activitatile de conformitate. In acest caz, statusul de inactivitate poate fi costisitor atat pentru companie, cat si pentru partenerii acesteia.Am sumarizat in acest articol criteriile in baza carora o companie este declarata inactiva, precum si efectul asupra drepturilor si obligatiilor fiscale ale companiei.

Conditii in care se declara inactivitatea

Companiile vor fi declarate inactive de catre autoritatile fiscale atunci cand una dintre conditiile de mai jos este indeplinita (nu neaparat cumulativ):

  • Compania nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
  • Compania se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
  • Organul fiscal central constata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
  • Inactivitatea temporara inscrisa la Registrul Comertului;
  • Durata de functionare a societatii este expirata;
  • Societatea nu mai are organe statutare;
  • Durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

Reactivarea contribuabililor

Statusul de inactivitate este reversibil, astfel ca autoritatile fiscale pot considera o companie activa atunci cand urmatoarele conditii sunt indeplinite in mod cumulativ:

  • Compania isi indeplineste toate obligatiile declarative prevazute de lege;
  • Compania nu inregistreaza obligatii fiscale restante;
  • Organul fiscal central constata ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

Limitarea drepturilor fiscale in perioada de inactivitate

Pe perioada in care un contribuabil este declarat inactiv, acesta pierde anumite drepturi fiscale, iar acest aspect se rasfrange si asupra partenerilor de business.

1. TVA

Contribuabilii inactivi isi pierd codul de TVA, astfel urmatoarele drepturi sunt limitate:

  • Contribuabilul va trebui sa plateasca TVA aferenta tuturor livrarilor efectuate in perioada de inactivitate fara a colecta aceasta suma de la clientii sai;
  • Contribuabilul isi pierde dreptul de a deduce TVA aferenta achizitiilor;
  • Partenerii unui contribuabil inactiv nu au dreptul sa isi deduca TVA aferenta achizitiilor de la acest contribuabil, astfel TVA devine un cost (fac exceptie achizitiile efectuate de la furnizori aflati in executare silita). 

2. Impozit pe profit

  • Contribuabilul inactiv trebuie sa declare si sa plateasca impozit pe profit, dar pierde dreptul de a deduce cheltuielile in scopul calculului impozitului pe profit;
  • Partenerii care desfasoara tranzactii cu contribuabili inactivi isi pierd dreptul de a deduce cheltuielile inregistrate in legatura cu achizitiile facute de aceste companii (fac exceptie achizitiile efectuate de la furnizori aflati in executare silita).

 3. Alte taxe si contributii sociale

  • Contribuabilii sunt obligati sa declare si sa plateasca toate celelalte taxe si contributii sociale in perioada de inactivitate.

Registrul contribuabililor inactivi/reactivati

Autoritatile fiscale tin evidenta contribuabililor inactivi/reactivati cu ajutorul unui registru ce se actualizeaza in timp real si poate fi accesat la urmatoarea adresa: www.anaf.ro

Facand mai cunoscute riscurile fiscale asociate cu statusul de inactivitate si costurile asociate pentru a redobandi statusul de contribuabil activ, consideram ca aceste informatii vor incuraja companiile sa respecte cerintele legale de raportare si administrative.

GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram