Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
Mailchimp - subscribe form sidebar

Cazierul comercial: istoricul contraventional al comerciantilor in domeniul protectiei consumatorilor | News Flash

22 septembrie 2022
Articolul este disponibil și în limba
engleză

In data de 13.09.2022 a fost publicat Ordinul nr. 584/2022 privind stabilirea datelor cuprinse in cazierul comercial, procedura si instructiunile de completare a evidentei detinute de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Cazierul comercial a fost introdus prin art. V din Ordonanta de urgenta nr.58/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul consumatorilor, scopul acestuia fiind de a se consemna istoricul contraventional al operatorilor economici sanctionati pentru abaterile din domeniul consumatorilor, iar in functie de acesta, sanctiunile aplicate sa fie mult mai severe.

Cazierul comercial este fisa de evidenta in care Autoritatea consemneaza faptele si sanctiunile aplicate comerciantilor, iar aceasta elibereaza extrase de cazier comercial care au o valabilitate de 6 luni de la eliberare.

Continutul cazierului comercial include in principal:

 1. datele de identificare ale comisarului ce introduce datele: numele si prenumele, precum si numarul legitimatiei;
 2. denumirea comerciantului, cu indicarea tuturor datelor de identificare, adresa sediului social, adresa punctului de lucru;
 3. seria/numarul si data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei;
 4. numarul si data ordinului sau deciziei emise in baza procesului-verbal de constatare a contraventiei;
 5. descrierea abaterii;
 6. indicarea actului normativ incalcat/articolului;
 7. sanctiunea aplicata, cu indicarea actului normativ/articolului, a cuantumului si, daca este cazul, cu precizarea minimului aplicat, dupa caz;
 8. indicarea masurilor dispuse;
 9. indicarea sanctiunilor complementare;
 10. instanta si numarul de dosar, in cazul in care procesul-verbal de constatare a contraventiei, ordinul sau decizia a fost contestata;
 11. data radierii;
 12. alte mentiuni.

Procedura inregistrarii, rectificarii sau radierii din cazierul comercial

Inregistrarea in cazierul comercial se face de catre comisarul titular al procesului-verbal de constatare a contraventiei in termen de 2 (doua) zile de la comunicarea procesului verbal.

In cazul in care datele inscrise in cazierul comercial nu corespund situatiei reale sau inregistrarea nu a fost facuta conform dispozitiilor legale, comerciantul poate solicita rectificarea prin cerere adresata structurii care a emis procesul verbal.

Radierea sanctiunii din cazierul comercial se poate face dupa expirarea termenului de 3 ani de la data inregistrarii sau prin anularea procesului verbal care a stat la baza inregistrarii.

Accesul la cazierul comercial

Accesul la informatiile din cazierul comercial este permis organelor de urmarire penala, instantelor de judecata sau comerciantului, dar numai in ceea ce il priveste in mod direct, pe baza de cerere.

Publicitatea datelor din cazierul comercial

Autoritatea va putea face publice datele din cazierul comercial numai dupa expirarea termenului de contestare a procesului verbal de contraventie sau dupa respingerea plangerii comerciantului prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Consideram ca o evidenta centralizata a istoricului contraventional al operatorilor economici sanctionati ar putea avea un impact pozitiv pe zona de conformitate a comerciantilor, deoarece in cazul unor multiple contraventii ale aceluiasi operator economic, masurile luate de autoritate vor fi mult mai severe. Acest aspect ar putea conduce la un echilibru in raportul operatori – consumatori sau cel putin sa descurajeze anumite practici comerciale indezirabile.

Codul Fiscal suporta periodic modificari menite sa sustina mediul de afaceri din Romania, atat prin alinierea cu prevederile instituite la nivel international, cat si prin introducerea unor mecanisme fiscale care sa atraga dezvoltarea anumitor arii de activitate economica.

Pentru ca ne dorim sa te tinem in stransa legatura cu noutatile legislative pe masura ce astea sunt publicate, te invitam sa te abonezi la newsletter-ul nostru.

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram