De cele mai multe ori ne lovim in teorie, dar si in practica, de cuvantul amortizare.
Ce reprezinta amortizarea?
Din punct de vedere stiintific, amortizarea reprezinta modalitatea prin care costul activelor imobilizate este desfasurat pe parcursul duratei de viata utila a acestora.
Aceasta definitie reprezinta un concept destul de greu de digerat de un non-finantist, mai ales ca semnifica si o cheltuiala calculata.
Ca o definitie mai usor de inteles, dar si de retinut, putem aprecia ca amortizarea reprezinta recuperarea treptata, atat din punct de vedere contabil, cat si fiscal, a tuturor costurilor ce sunt aferente achizitiei, construirii, producerii, asamblarii, instalarii sau a imbunatatirii imobilizarilor amortizabile.
In contabilitate, ca si in viata, toate elementele de venituri si cheltuieli care fac referire la o anumita perioada au rolul de a determina profitul sau pierderea acelei perioade. Despre amortizare putem spune ca reprezinta acea cheltuiala fractionata, din costul activelor supuse amortizarii, care este utilizata de-a lungul perioadei contabile stabilite. De asemenea, amortizarea ajuta la stabilirea valorii nete a unui activ, dupa scaderea acesteia din valoarea lui contabila, valoarea neta care va fi inscrisa in bilant.
Deci, amortizarea reprezinta un proces financiar de repartizare si recuperare a valorii amortizabile aferente unui imobil de-a lungul perioadei sale de viata utile. Pe langa aceasta interpretare generala, exista diverse si numeroase conceptii privind conceptul de amortizare. Una dintre conceptii defineste amortizarea ca o sursa de finantare cu rolul de a reinnoi imobilizarea.
In detaliu, putem contura ca rolul amortizarii este de a deduce acea valoare amortizabila anuala, calculata pe baza valorii totale a activului asupra perioadei totale de viata utile, valoare care va conserva in companie resurse care sa ajute la reconstituirea imobilizarilor, chiar prin utilizarea activelor deja existente.
Despre durata de viata utila fiecarui activ putem preciza ca este limitata conform prevederilor legislatiei.
Amortizarea contabila si fiscala: cum este stabilita durata de viata utila?
In ceea ce priveste amortizarea contabila, durata de viata utila este stabilita de catre companie si va fi inscrisa in politicile contabile ale acesteia. Amortizarea contabila face referire la perioada care este stabilita astfel incat, in urma acesteia, activul supus exploatarii sa produca beneficii economice.
Cu privire la amortizarea fiscala, durata de viata utila este stabilita conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004. Aceasta amortizare presupune repartizarea treptata a valorii activului pe cheltuieli conform duratei normale de viata stabilite de catalog.
Metode de amortizare
Metodele de amortizare, pe baza carora se stabileste anual, lunar etc. valoarea amortizabila sunt:
- Metoda liniara – este folosita cel mai des atat in teorie, cat si in practica si presupune utilizarea, intr-un mod constant, a activelor pe durata de viata utila;
- Metoda degresiva;
- Metoda accelerata.
Aceste doua metode din urma sunt folosite cel mai des in cazurile in care activele sunt utilizate intr-un mod mai intens in primii ani de folosinta a lor.
Metoda de calcul a amortizarii in sistem liniar
In cele ce urmeaza vom prezenta in detaliu, din punct de vedere contabil si fiscal, metoda de calcul a amortizarii in sistem liniar.
Exemplu:
O companie are ca obiect de activitate fabricarea de utilaje pentru constructii. In data de 25.04.2018, a achizitionat un utilaj, un strung, in vederea utilizarii acestuia in activitatea de productie. Valoarea utilajului, conform facturii de achizitie, a fost de 120.000 RON, TVA 19%.
Data punerii in functiune a utilajului este 01.05.2018.
Durata de utilizare economica, stabilita de societate, este de 6 ani de la data punerii in functiune.
Societatea utilizeaza metoda liniara, atat in scopuri contabile, cat si in scopuri fiscale.
Implicarea contabila
Utilajul achizitionat reprezinta o imobilizare corporala care se va inregistra in cadrul grupei 21 a planului de conturi si anume in categoria instalatiilor tehnice (echipamente tehnologice).
Deoarece avem de-a face cu un furnizor de imobilizari, vom folosi contul 404 Furnizori de imobilizari si nu 401 Furnizori.
Inregistrarea in contabilitate a utilajului:
Calculul si inregistrarea in contabilitate a amortizarii lunare
- Formula de calcul dupa care se va calcula amortizarea lunara este:
Amortizarea lunara = Valoarea contabila a activului/ Durata de viata economica/12 luni =120.000 lei/6 ani/12 luni = 1.666,67 RON/luna
- Inregistrarea in contabilitate a amortizarii contabile lunare:
Datorita faptului ca utilajul este achizitionat in luna aprilie 2018, iar data punerii in functiune este 01.05.2018, valoarea amortizarii la finele anului 2018 va fi:
Amortizare An 2018 = Nr de luni ramase * Amortizarea lunara = 8 luni (12 luni-4 luni) * 1.666,67 RON = 13.333,33 RON
Implicarea fiscala
Utilajul achizitionat reprezinta un mijloc fix (depaseste valoarea de 2.500 RON), iar amortizarea fiscala lunara va fi determinata pe baza duratei normale de utilizare stabilite de Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.
Astfel, potrivit Catalogului, elementul “strung” se regaseste in cadrul:
- Grupei 2 „Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii”
- Subgrupei 2.1 „Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)”
- Clasei 2.1.5 „Masini, utilaje si instalatii pentru constructii de masini si prelucrarea metalului”
- Subclasei 2.1.5.2 „Strunguri…“
Pentru acest cod de clasificare, durata normală de functionare este cuprinsa intre 8-12 ani.
In vederea determinarii amortizarii fiscale, compania utilizeaza ca durata normala de functionare perioada de 10 ani.
- Formula de calcul dupa care se va calcula amortizarea lunara este:
Amortizarea lunara = Valoarea contabila a activului/Durata de viata economica/12 luni = 120.000 RON/10 ani/12 luni = 1.000 RON/luna
Amortizare An 2018 = Nr de luni ramase * Amortizarea lunara = 8 luni (12 luni-4 luni) * 1.000 RON = 8.000 RON
- Inregistrarea in contabilitate a amortizarii fiscale lunare:
In consecinta, societatea inregistreaza in situatiile financiare ale anului 2018 o amortizare anuala de 13.333,33 RON, ce reprezinta amortizarea contabila.
Deoarece amortizarea contabilă (13.333,33 RON) > amortizarea fiscala (8.000 RON), diferenta dintre cele doua valori (5.333,33 RON) reprezinta cheltuiala nedeductibila, din punct de vedere fiscal.
Declaratii fiscale si alte servicii fiscale administrative (compliance) | Asistenta in timpul inspectiilor fiscale | Tax review | Consultanta fiscala cetateni nerezidenti | Consultanta fiscala tip abonament sau ad-hoc | Planificare fiscala internationala | Administrare si procesare documente contabile | Servicii de raportare financiara, contabila si statistica | Consultanta financiar-contabila | Scanare, extragere, validare si arhivare a documentelor financiar-contabile | Raportare financiara internationala | Microsoft Dynamics NAV | Recrutare de personal in domeniul financiar-contabil | Portal online contabilitate | Traininguri financiar-contabile