Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Ce sunt bunurile de capital si ce tratament li se aplica din perspectiva TVA?

25 mai 2017

Termenul de bunuri de capital este cel mai des folosit intr-un context fiscal si, in mod special, in conexiune cu taxa pe valoare adaugata, deoarece, fiind bunuri cu o durata de viata lunga, necesita o atentie speciala pe toata aceasta perioada, in sensul urmaririi modului de folosire a acestora.

In acest articol, ne propunem sa clarificam ce inseamna bunurile de capital, cum ar trebui evidentiate de catre companii cu ajutorul registrului bunurilor de capital, implicatiile asupra TVA cand detinem acest tip de bunuri, precum si un exemplu practic numeric privind ajustarea dreptului de deducere a TVA aferenta acestor bunuri.

Ce intra in categoria bunurilor de capital?

Conform legislatiei fiscale aplicabile la acest moment, in categoria bunurilor de capital intra urmatoarele:

 • Totalitatea activelor corporale fixe amortizabile detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii (de exemplu, constructii, terenuri, echipamente)
 • Operatiunile de transformare/modernizare a bunurilor imobile/parti de bunuri imobile, respectand conditia ca valoarea fiecarei transformari/modernizari sa fie de cel putin 20% din valoarea bunului imobil/partii din bunul imobil dupa transformare/modernizare

In practica, trebuie sa se acorde o atentie sporita privind tipul activitatilor incadrate in operatiuni de transformare/modernizare, deoarece activitati precum reparatiile/lucrarile de intretinere efectuate bunurilor nu se incadreaza in categoria bunurilor de capital, chiar daca operatiunile sunt realizate de beneficiarul unui contract de inchiriere, leasing sau alt tip de contract.

In cazul operatiunilor de transformare/modernizare a bunurilor imobile/parti de bunuri imobile care intra in categoria bunurilor de capital, efectuate de beneficiarul unui astfel de contract, acele bunuri apartin pana la sfarsitul contractului beneficiarului.

In cazul bunurilor care sunt subiectul unui contract de inchiriere/leasing/concesiune/alt tip de contract si care sunt puse la dispozitia unei persoane, sunt considerate bunuri de capital apartinand persoanei care le inchiriaza.

Cum se poate ajusta taxa deductibila aferenta bunurilor de capital?

Tinand cont ca aceste bunuri pot fi folosite pe o perioada indelungata, legislatia prevede ca TVA dedusa la momentul achizitiei poate fi ajustata ulterior pe o anumita perioada de timp, daca bunurile de capital se folosesc in scopuri care nu ar da drept de deducere in aceasta perioada de ajutare.

Mai concret, taxa deductibila aferenta bunurilor de capital se poate ajusta astfel:

 • Pe o perioada de 20 ani, pentru constructia/achizitia unui bun imobil sau transformarea/modernizarea unui bun imobil (daca aceste lucrari se califica ca bunuri de capital)
 • Pe o perioada de 5 ani, pentru orice alte bunuri achizitionate/fabricate, altele decat cele prezentate mai sus

Registrul bunurilor de capital

In vederea unei evidente a taxei deductibile si a ajustarilor efectuate,  societatile trebuie sa detina un Registru al bunurilor de capital. Acesta reprezinta o situatie a taxei deductibile din momentul in care taxa aferenta achizitiei bunului de capital devine exigibila si inca 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii, insotit de alte documente referitoare la bunurile de capital (inregistrari, jurnale).

Registrul trebuie sa contina date referitoare la:

 • Data achizitie, fabricarii, finalizarii construirii, modernizarii, transformarii bunului
 • Valoarea bunului de capital
 • Taxa deductibila aferenta bunului de capital
 • Taxa dedusa
 • Ajustarile de taxa deductibila

Cand este necesara ajustarea taxei deductibile?

Ajustarea taxei deductibile se efectueaza in diverse situatii. In practica, cele mai des intalnite situatii in care este necesara ajustarea taxei sunt:

 • Persoana impozabila utilizeaza bunul de capital in alte scopuri decat activitatile economice sau in cadrul unor activitati care nu dau drept de deducere a taxei (servicii de natura financiar-bancara, spitalizare, ingrijire medicala, activitati de invatamant prevazute de Legea educatiei nationale etc.)
 • In cazul in care bunul de capital a facut obiectul unei livrari
 • In cazul in care bunul de capital isi inceteaza existenta, exceptand situatiile cand bunul a fost furat, pierdut, distrus, insa aceste situatii trebuie sa fie dovedite

Perioada de ajustare incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate, fabricate sau receptionate, cu conditia ca aceste eveniment sa fi avut loc dupa anul 2007 (anul aderarii Romaniei la UE).

In cazul anularii inregistrarii in scopuri de TVA de catre organele fiscale, se considera ca in perioada in care societatea nu detine un cod valabil de TVA, bunurile de capital nu sunt alocate unei activitati economice, astfel incat este necesara ajustarea taxei. Cu toate acestea, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA, incepand cu primul decont depus dupa reinregistrare, se poate realiza ajustarea pozitiva a taxei pe perioada de ajustare ramasa.

In vederea unei mai bune intelegeri a celor prezentate mai sus, finalizam acest subiect cu un exemplu asa cum este el prezentat si in Normele de aplicare a Codului Fiscal.

Exemplu de ajustare a TVA aferenta bunurilor de capital

O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza un imobil in anul 2011 in vederea desfasurarii de operatiuni cu drept de deducere si deduce integral TVA la data achizitiei in suma de 2.000.000 lei.

In anul 2016, societatea inchiriaza 30% din suprafata imobilului in regim de scutire de TVA.

Perioada de  ajustare este de 20 ani, cu incepere de la 1 ianuarie 2011 si pana in anul 2030 inclusiv. Ajustarea trebuie sa se efectueze pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, adica 15 ani, si persoana respectiva trebuie sa restituie 15/20 din TVA dedusa initial, proportional cu suprafata inchiriata in regim de scutire.

 TVA ajustata = 2.000.000 lei*30%*15/20 = 450.000 lei

Daca in anul 2018 persoana impozabila renunta la inchirierea acestei parti de 30% din imobilul in regim de scutire, vor fi efectuate ajustari pozitive pentru perioada ramasa din perioada de ajustare, respective 13 ani, astfel:

TVA ajustata pozitiv  = 2.000.000 lei*30%*13/20 = 390.000 lei

In concluzie, societatea trebuie sa aiba o evidenta corecta si clara a activelor care intra in categoria bunurilor de capital, in special in cazul celor a caror destinatie se modifica, astfel fiind necesare ajustari de TVA, conform directivelor fiscale pe care societatea trebuie sa le respecte.

Facand mai cunoscute riscurile fiscale asociate cu statusul de inactivitate si costurile asociate pentru a redobandi statusul de contribuabil activ, consideram ca aceste informatii vor incuraja companiile sa respecte cerintele legale de raportare si administrative.

GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram