Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Clauza de mobilitate in contractul individual de munca

24 iulie 2015

Pentru companiile care au angajati ce nu isi desfasoare activitatea intr-un loc de munca fix, Codul Muncii ofera posibilitatea includerii in contractul de munca a unei clauze speciale si anume clauza de mobilitate.
Aceasta clauza se regaseste detaliata in doua articole din Codul Muncii: art. 20 si art. 25, cel din urma stabilind ca prin introducerea ei in contractul de munca, salariatului i se aduce la cunostinta faptul ca activitatea sa presupune deplasari in teren.

Art. 25 din Codul Muncii

(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.

(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.
Cu toate acestea, clauza de mobilitate nu confera angajatorului dreptul de a modifica oricand, in mod unilateral, locul muncii, ci stabileste ca salariatul se va deplasa in scopul indeplinirii sarcinilor de serviciu doar in locurile expres mentionate in cuprinsul clauzei.

Includerea unei clauze de mobilitate  in contractul de munca al salariatului atrage dupa sine mentionarea expresa a prestatiilor suplimentare in bani cuvenite acestuia. Aceasta suma este obligatorie a fi mentionata si are ca scop remunerarea efortului suplimentar depus de salariat pentru activitatea desfasurata in diverse locuri.

Beneficiul adus angajatorului este acela ca, in baza consimtamantului exprimat cu ocazia negocierii clauzei de mobilitate, salariatului i se poate cere, ori de cate ori este necesar, sa presteze activitatea la un alt loc de munca. Astfel, daca angajatul presteaza in unul din locurile de munca stipulate in clauza de mobilitate, respectiva zi nu va fi considerata ca fiind delegatie.

Clauza de mobilitate si delegatia sunt doua notiuni diferite si nu trebuie confundate.

Prin urmare acolo unde regasim prezenta clauzei de mobilitate iar activitatea este prestata in raza geografica mentionata in aceasta, nu se aplica regulile si beneficiile delegarii.

Putem identifica insa ca delegatia reprezinta prestarea activitatii de catre angajat intr-o locatie care se afla in afara celor mentionate in clauza de mobilitate.

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram