Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Cum tratam contabil si fiscal cesiunea de creante si tranzactiile de tip factoring?

22 august 2017

Nu o data am auzit expresia ”cash is king” care, pentru o afacere, s-ar traduce in existenta unor disponibilitati suficiente de numerar astfel incat sa acopere nevoile societatii, cum ar fi stingerea obligatiilor catre furnizori, salariati si actionari. Existenta profitului nu este un indicator suficient ca afacerea este sanatoasa si profitabila in termeni reali.

Au existat numeroase situatii in care afaceri cu un profit consistent atat in termeni absoluti, cat si relativi au intrat in colaps pe fondul imposibilitatii de a-si indeplini obligatiile din cauza lipsei de fonduri. Astfel, nu este suficient sa avem venituri si profit, este important ca afacerea sa si incaseze contravaloarea produselor/serviciilor sale. Totusi, pot exista situatii in care clientii nu isi pot indeplini obligatiile de plata la timp, astfel incat societatile pot recurge la cesionarea sau factoring-ul creantelor.

Cesionarea de creante

Cesionarea de creante poate imbraca diverse forme; astfel, cesionarul (adica cel care cumpara creantele) isi poate sau nu asuma riscul neincasarii creantelor, tranzactia poate fi comisionata sau nu, transferul se face la valoarea nominala sau la valoarea diferita (mai mare sau mica) decat valoarea nominala. Caracteristicile cesiunii de creante vor avea impact si asupra tratamentului contabil si fiscal aplicabil.

Factoring

Factoring-ul se aseamana foarte mult cu o operatiune de finantare a cedentului. Astfel, cedentul cedeaza creantele, de obicei inainte de termenul scadent, catre un factor care ii achita o suma mai mica decat valoarea nominala a creantelor, cu scopul de a-si acoperi nevoile de numerar imediate. Factorul urmareste apoi incasarea creantelor la termenul scadent agreat initial cu cedentul.

Pentru a determina suma incasata de cedent, de obiciei, se face o analiza de risc atat a cedentului, cat si a clientului ale carui creante se tranzactioneaza si, in functie de rezultatul acestei analize, se stabileste suma transferata in schimbul creantelor.

Tratamentul contabil si fiscal

Tratamentul contabil si fiscal aplicabil este similar atat tranzactiilor de cesiune de creante, cat si celor de factoring, deoarece, in esenta, tranzactia presupune transferul unei creante pentru o contrapartida.

Din punct de vedere contabil, creantele preluate prin cesionare/factoring se evidentiaza la costul de achizitie, iar valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentieaza in afara bilantului.

Cedentul recunoaste o cheltuiala reprezentand valoarea nominala a creantelor cedate si un eventual venit daca tranzactia presupune incasarea unei sume pentru contravaloarea creantelor cedate.

Din punct de vedere fiscal, identificam urmatoarele zone de interes. In ceea ce priveste impozitul, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, fiind reglementate expres de normele de aplicare ale Codului Fiscal.

In ceea ce priveste TVA, pentru a identifica tratamentul fiscal adecvat, este necesara o analiza mai detaliata a caracteristicilor tranzactiei. De exemplu, daca cesionarul cumpara creantele (asumandu-si sau nu riscul incasarii acestora) si percepe un comision de recuperare a creantelor de la cedent, atunci transferul efectiv nu intra in sfera de aplicare a TVA, in timp de comisionul presupune o prestare de servicii de catre cesionar taxabila din punct de vedere a TVA.

Un alt exemplu ar fi cand cesionarul cumpara creantele (asumandu-si riscul neincasarii acestora) la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent.

In aceasta situatie, se considera ca cedarea creantei de catre cedent reprezinta o operatiune scutita de TVA si, de asemenea, cesionarul nu efectueaza o prestare de servicii, deoarece nu percepe niciun comision pentru aceasta operatiune.

Confidentialitatea informatiilor

Un alt aspect important de care trebuie sa se tina cont, atunci cand o societate intentioneaza sa efectueze o tranzactie de cesionare de creante sau factoring, il reprezinta confidentialitatea informatiilor. In multe situatii, cedentul reprezinta un operator de date cu caracter personal (de exemplu, furnizorii de utilitati) si transmite catre cesionar si informatii cu caracter personal care sunt supuse unor reglementari stricte.

Tragand linie, in situatia in care societatea contempla posibilitatea de a incheia o tranzactie de cesionare/factoring de creante este necesar sa identifice caracteristicile de baza ale acestei tranzactii, astfel incat sa aplice tratamentul contabil si fiscal adecvat.

GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram