Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Inregistrarea rezidentei cetatenilor din statele UE/SEE/Confederatia Elvetiana in Romania

11 aprilie 2017

Cetatenii din statele UE/SEE/Confederatia Elvetiana, care intentioneaza sa ramana pe teritoriul Romaniei mai mult de 3 luni, trebuie sa isi inregistreze rezidenta la Oficiul Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care cetateanul strain vrea sa locuiasca.

Inspectoratul General pentru Imigrari va emite urmatoarele documente, dupa caz:

  • Certificat de inregistrare − pentru cetatenii UE/SEE/Confederatia Elvetiana
  • Carte de rezidenta − pentru membrii de familie ai cetatenilor UE/SEE/Confederatia Elvetiana
  • Carte de rezidenta permanenta − pentru ambele categorii expuse mai sus

Pentru obtinerea inregistrarii, cetatenii straini trebuie sa depuna un dosar ce va contine o serie de acte, in functie de motivul sederii (angajare, detasare, activitati economice, voluntariat, in baza mijloacelor proprii de intretinere, studii, activitati profesionale etc).

La data depunerii cererii, cetateanului strain i se va prelucra fotografia, prezenta acestuia fiind obligatorie.

Certificatul de inregistrare se obtine in aceeasi zi si este valabil pe o perioada de pana la 5 ani, dar nu mai putin de 1 an si va contine codul numeric personal atribuit cetateanului.

Cartea de rezidenta se emite de catre I.G.I. in termen de 90 zile de la data inregistrarii cererii si este valabila pe 5 ani (dar nu mai mult decat perioada de rezidenta a cetateanului UE/SEE/Confederatia Elvetiana al carui membru de familie este aplicantul).

Important este de retinut faptul ca cetatenii din statele UE/SEE/Confederatia Elvetiana in Romania pot desfasura aici aceleasi tipuri de activitati precum cetatenii romani si beneficiaza de aceleasi drepturi ca acestia.

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram