Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Legea nr. 227/2015: Reducerea cotei privind impozitul pe venit in Romania | News Flash

4 iulie 2022
Articolul este disponibil și în limba
engleză

In M.O. nr. 502/23.05.2022 a fost publicata Legea nr. 142 din 20 mai 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Astfel, pentru transferurile de titluri de valoare si operațiunile cu instrumente financiare derivate realizate incepand cu anul 2023, se reduce cota impozitului pe venit pentru castigul realizat de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare si din operațiuni cu instrumente financiare derivate realizate prin intermediari, rezidenti fiscali romani sau nerezidenti care au un sediu permanent in Romania, ce are calitatea de intermediar, de la 10% la:

  • 3%, aplicat asupra castigului realizat incepand cu data de 1 ianuarie 2023, pentru detinerile pentru o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii;
  • 1%, aplicat asupra castigului determinat potrivit legii, realizat incepand cu data de 1 ianuarie 2023, pentru detinerile pentru o perioada mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobandirii.

Potrivit modificarilor aduse, castigurilor din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni cu instrumente financiare derivate efectuate prin entitatile mentionate mai sus, impunerea se va face prin retinere la sursa de catre acestea, la fiecare transfer sau operatiune.

Impozitul pe venit calculat si retinut la sursa se declara si se vireaza la bugetul de stat de catre entitatile precizate mai sus, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si este impozit final.

GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram