Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Noi reglementari fiscale in contextul COVID-19 | News Flash

13 mai 2020

In Monitorul Oficial nr. 376/2020, a fost publicat Ordinul nr. 1926/2020 privind punerea in aplicare a Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare combaterii efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2020.

S-a aprobat lista bunurilor necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 care pot fi importate in regim de scutire de taxe la import si TVA conform Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020. Aceasta lista poate fi consultata in Anexa 1 a ordinului mentionat.Pot beneficia de aceasta facilitate organizatiile avand caracter caritabil sau filantropic autorizate de ANAF.

Pentru obtinerea autorizatiei de a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA, organizatiile trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal competent conform modelului prevazut in prezentul ordin.

In termen de maximum 3 zile lucratoare se va comunica solicitantului decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA.

Decizia se acorda persoanei care indeplineste urmatoarele conditii:

  1. Este o organizatie ce are caracter caritabil sau filantropic;
  2. Nu inregistreaza la data depunerii cererii obligatii fiscale restante administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte creante bugetare individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si existente in evidenta organului fiscal central in vederea recuperarii;
  3. Declara ca indeplineste conditiile prevazute de Decizia 2020/491 pentru aplicarea scutirii.

Decizia astfel obtinuta se prezinta in original la autoritatea vamala.

Persoanele care anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin se incadrau in prevederile acestuia si care nu au beneficiat de scutire la momentul efectuarii importului pot solicita rambursarea taxelor la import si a TVA la organele vamale competente, in conformitate cu reglementarile legislative in acest sens.

GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram