Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Noi obligatii impuse de directiva DAC6, incepand cu 1 iulie 2020 | News Flash

25 iunie 2020

Incepand cu 1 iulie 2020, intra in vigoare prevederile Directivei (UE) 2018/822 referitoare la schimbul automat obligatoriu de informatii in domeniul fiscal cu privire la modalitatile transfrontaliere care fac obiectul raportarii (DAC6) si care au fost transpuse in legislatia nationala prin Ordonanta Guvernului nr. 5/2020 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala.

Directiva a fost emisa impotriva eroziunii bazelor fiscale nationale ale statelor membre UE, pe masura ce structurile de planificare fiscala au evoluat intr-unele foarte sofisticate si profita deseori de mobilitatea sporita atat a capitalului, cat si a persoanelor in cadrul pietei interne.Aceste structuri constau, de obicei, in aranjamente care sunt dezvoltate la nivelul mai multor jurisdictii si permit transferarea profiturilor impozabile catre regimuri fiscale mai favorabile sau au efectul de a reduce cuantumul global al impozitelor care trebuie platite de contribuabil.

In contextul de mai sus, a fost instituita obligatia raportarii unor asemenea aranjamente transfrontaliere de catre intermediari sau de catre contribuabilii relevanti.

Intermediarul este orice persoana care proiecteaza, comercializeaza, organizeaza, pune la dispozitie in vederea implementarii sau gestioneaza implementarea unui aranjament transfrontalier care face obiectul raportarii. Pentru a fi un intermediar, o persoana trebuie sa indeplineasca anumite conditii suplimentare.

In cuprinsul proiectului exista o definitie a intermediarilor, in aceasta categorie regasindu-se, dar fara a se limita la acestia, profesionisti din diferite domenii – consultanti fiscali, avocati, experti contabili, consultanti financiari, precum si entitati cu sau fara personalitate juridica (de exemplu, institutiile financiare etc.).

Contribuabilul relevant este orice persoana careia i se pune la dispozitie un aranjament transfrontalier care face obiectul raportarii in vederea implementarii sau care este pregatita sa implementeze un aranjament transfrontalier care face obiectul raportarii sau care a implementat prima etapa a unui astfel de aranjament.

Intermediarii sau contribuabilii relevanti sunt obligati sa raporteze pana la data de 31 august 2020 aranjamentele transfrontaliere pentru perioada cuprinsa intre 25 iunie 2018 si 1 iulie 2020. 

Termenul de raportare pentru intermediari si contribuabilii relevanti este de 30 de zile de la data la care au luat cunostinta de un aranjament transfrontalier.

De asemenea, actul normativ prevede si stabilirea unor sanctiuni pentru incalcarea obligatiilor de raportare in vederea cresterii gradului conformarii voluntare atat a contribuabililor, cat si a intermediarilor. Nerespectarea obligatiilor de raportare se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 RON la 100.000 RON pentru neraportare sau raportare cu intarziere a aranjamentelor transfrontaliere care fac obiectul raportarii.

GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram