Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Noutati privind munca suplimentara, nedeclarata si subdeclarata

19 octombrie 2021

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara, potrivit prevederilor Codului Muncii (Legea nr. 53/2003 republicata).

In Romania, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident, sunt interzise munca suplimentara fara acordul salariatului si efectuarea muncii suplimentare peste limita legala.

Pentru ca ne dorim sa te tinem in stransa legatura cu noutatile legislative pe masura ce astea sunt publicate, te invitam sa te abonezi la newsletter-ul nostru.

OUG 117/2021 aduce modificari si completari referitoare la munca nedeclarata si munca suplimentara si, in plus, introduce conceptul de „munca subdeclarata”.

ORDONANTA DE URGENTA NR. 117/2021

In Monitorul Oficial nr. 951 din 5 octombrie 2021 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.

Modificari/completari referitoare la munca nedeclarata si munca suplimentara

Articolul 151 lit. d) se modifica, considerandu-se munca nedeclarata reprezinta si primirea la munca a unui salariat cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Anterior, articolul mentionat mai sus facea referire la situatia primirii la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Anterior, orele suplimentare puteau fi compensate in termen de 60 de zile calendaristice.

Introducerea conceptului de munca subdeclarata

Munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat in statele de plata a salariilor si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale.

Masuri de sanctionare – aplicabile incepand cu 20 octombrie

Primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

Acordarea unui salariu net mai mare decat cel evidentiat in statele de plata a salariului si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale, se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat in aceasta situatie, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.

Incalcarea  obligatiei angajatorului de a plati salariul in bani, cel putin o data pe luna, depasind mai mult de o luna de la data de plata a salariului, stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in  regulamentul intern, dupa caz, se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul, cu exceptia situatiei in care angajatorul se afla sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea nr. 85/2020 prevede sanctiuni grave pentru angajatorii care nu respecta dispozitiile privind munca suplimentara. 

LEGEA NR. 85/2020

Legea nr. 85/2020 pentru modificarea art. 260 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 525 din data de 18 iunie 2020.

Articolul 260, alineatul (1), litera i) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii se modifica si va avea urmatorul cuprins: nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara. 

GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram