Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

OUG 153/2020: Noi masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii | News Flash

14 septembrie 2020

In Monitorul Oficial nr. 817 din data de 04.09.2020 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative.

Astfel, contribuabilii platitori de impozit pe profit, platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor si cei platitori de impozit specific unor activitati beneficiaza de reduceri ale impozitului pe profit anual/impozitului pe veniturile microintreprinderilor/impozitului specific unor activitati, dupa cum urmeaza:a) 2% in cazul in care capitalul propriu contabil este pozitiv in anul pentru care se datoreaza impozitul. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;

b) Daca inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplineste concomitent conditia prevazuta la lit. a), reducerile au urmatoarele valori:

c) 3% daca contribuabilii inregistreaza o crestere a capitalului propriu ajustat al anului pentru care se datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020 peste nivelul prevazut in tabelul de mai jos si daca indeplineste concomitent conditia de a avea capitalul propriu contabil la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris.

In cazul in care sunt aplicabile doua sau trei dintre reducerile prevazute pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzatoare acestora se aduna, iar valoarea rezultata se aplica asupra impozitului.

De asemenea, Ordonanta prevede si cateva reguli referitoare la modul in care contribuabilii stabilesc capitalul propriu ajustat al anului precedent, respectiv al anului 2020, aplicabile in situatia in care in anul pentru care datoreaza impozitul se efectueaza operatiuni de reorganizare, potrivit legii, care produc efecte in anul respectiv.

GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram