Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Stock options plan – o alternativa fiscala eficienta de recompensare a angajatilor in 2016

26 iulie 2016

Foarte multe companii isi pun astazi urmatoarea intrebare: Cum isi pot motiva angajatii, astfel incat obiectivele pe termen mediu si lung ale acestora sa coincida cu cele ale companiei si, in acelasi timp, metoda de compensare sa fie eficienta din punct de vedere financiar pentru companie?

Un plan de compensare al angajatilor prin intermediul unui stock option plan (SOP) ar putea fi o alternativa care sa raspunda la cerintele de mai sus. Implementarea unui program de tip SOP in cadrul companiilor romanesti a devenit mai eficienta din punct de vedere fiscal incepand cu 2016, odata cu actualizarea definitiei SOP, asa cum este prevazuta de Codul Fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2016.

Elementul de noutate al SOP in 2016

Mai detaliat, incepand cu 1 ianuarie 2016, un ”stock options plan” este definit ca fiind  un program initiat in cadrul unei persoane juridice ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, prin care se acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de valori mobiliare emise de entitatea respectiva.

Noutatea favorabila fata de 2015 se refera la faptul ca in cadrul unui SOP se pot distribui valori mobiliare emise de parti afiliate, nu doar de catre societatea angajatoare. Practic, in definitia SOP se incadreaza si programele desfasurate de societati romanesti care fac parte din grupuri multinationale, unde doar societatea-mama este listata, cel mai probabil, in afara Romaniei. Din punct de vedere fiscal, avantajele sub forma dreptului la ”stock options plan”, la momentul acordarii si la momentul exercitarii acestora, nu se includ in baza de impozitare in scopul determinarii impozitului pe venit sau al contributiilor sociale. Valorile mobiliare acordate in cadrul unui program SOP devin impozabile doar la momentul la care angajatul decide sa vanda aceste valori.

Castigul impozabil

Castigul impozabil se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si valoarea fiscala a acestora, reprezentata de pretul de achizitie preferential care include costurile aferente tranzactiei (pentru cele dobandite cu titlu gratuit, valoarea fiscala este considerată egala cu zero). Castigul astfel determinat se impoziteaza cu o cota de 16%. Calcularea, declararea si plata impozitului asociat castigurilor din cadrul unui program SOP cade in sarcina angajatului prin declaratia anuala de venit ce se depune pana in data de 25 mai a anului urmator celui in care a avut loc tranzactia.

Compania care acorda acest tip de beneficii in cadrul unui program SOP nu are obligatii fiscale de retinere sau plata a vreunui impozit asociat cu aceasta tranzactie.

Contributia de asigurari sociale

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, se datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% din castigul aferent transferului titlurilor de valoare. Ca o exceptie de la regula, pentru anul 2016, persoanele care inregistreaza si alte tipuri de venituri (e.g., salarii, activitati independente etc.) concomitent cu obtinerea unor venituri dintr-un program de tip SOP, nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru acestea din urma.

Incepand cu anul 2017, aceasta exceptie nu va mai fi aplicabila, astfel incat pentru veniturile obtinute din cadrul unui program SOP se va datora si contributia sociala de sanatate.

Clarificarile aduse de Codul Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2016 fac din programele de tip SOP un instrument atractiv din punct de vedere fiscal pentru a recompensa angajatii. Pentru a beneficia de acest tratament fiscal, recomandam companiilor sa analizeze programele implementate pentru a se asigura ca indeplinesc conditiile unui ”stock options plan” asa cum este definit de Codul Fiscal.

GHID GDPR
Afla mai multe
GHID FISCAL
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram