Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID AFACERI ÎN ROMÂNIA
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Care sunt diferentele dintre investitiile imobiliare si imobilizarile corporale?

20 noiembrie 2017

In prezentul articol, dorim sa va prezentam principalele deosebiri dintre investitiile imobiliare si imobilizarile corporale.

Conform art.197 alin.1 din OMFP 1802/2014, o investitie imobiliara este proprietatea (un teren sau o cladire – ori o parte a unei cladiri – sau ambele) detinuta (de proprietar sau de locatar in baza unui contract de leasing financiar) mai degraba pentru a obtine venituri din chirii sau pentru cresterea valorii capitalului, ori ambele, decat pentru a fi utilizata in producerea sau furnizarea de bunuri sau servicii ori in scopuri administrative sau pentru a fi vanduta pe parcursul desfasurarii normale a activitatii.Spre deosebire de investitiile imobiliare, conform art.190 alin.1 din OMFP 1802/2014, imobilizarile corporale reprezinta active care sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative si sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Pentru a stabili incadrarea corecta a activelor in una dintre cele doua categorii, va prezentam mai jos urmatoarele exemple:

! Anumite proprietati includ o parte care este detinuta pentru a fi inchiriata sau cu scopul cresterii valorii capitalului si o alta parte care este detinuta pentru a fi utilizata la producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii sau in scopuri administrative.

Dacă aceste parti pot fi vandute separat (sau inchiriate separat in temeiul unui contract de leasing financiar), o entitate le contabilizeaza separat. Daca partile nu pot fi vandute separat, proprietatea imobiliara constituie o investitie imobiliara doar in cazul in care o parte nesemnificativa este detinuta pentru a fi utilizata la producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii sau in scopuri administrative.

Transferurile in sau din categoria investitiilor imobiliare trebuie facute daca si numai daca exista o modificare a utilizarii, evidentiata de:

  1. Inceperea utilizarii de catre posesor, pentru un transfer din categoria investitiilor imobiliare in categoria proprietatilor imobiliare utilizate de posesor;
  2. Inceperea procesului de amenajare in perspectiva vanzarii, pentru un transfer din categoria investitiilor imobiliare in categoria stocurilor;
  3. Incheierea utilizarii de catre posesor, pentru un transfer din categoria proprietatilor imobiliare utilizate de posesor in categoria investitiilor imobiliare;
  4. Inceperea unui leasing operational cu o alta parte, pentru un transfer din categoria stocurilor in categoria investitiilor imobiliare.
GHID AFACERI ÎN ROMÂNIA
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram