Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
Mailchimp - subscribe form sidebar

Daca te gandesti sa pleci cu clientii firmei, mai gandeste-te o data!

21 octombrie 2015

Pentru ca aceasta fapta este considerata concurenta neloiala, care poate fi savarsita atat de catre persoane fizice cat si de persoane juridice. 

Potrivit legislatiei in vigoare, concurenta neloiala reprezinta “practicile comerciale ale intreprinderii care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei – credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata”. 

Conform Legii nr. 117/2015 ce a aprobat Ordonanta nr. 12 din 31 iulie 2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul protectiei concurentei, persoana fizica este definita ca “orice fost sau actual salariat/reprezentant al unei intreprinderi sau orice alta persoana care savarseste practici de concurenta neloiala”.

Practicile de concurenta neloiala, interzise prin lege sunt:

  • denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizata de catre o persoana juridica sau reprezentantul/angajatul acestuia, de natura sa ii lezeze interesele;
  • deturnarea clientelei unei intreprinderi de catre un fost sau actual salariat/reprezentant al sau ori de catre orice alta persoana prin folosirea unor secrete comerciale, a caror dezvaluire poate dauna intereselor acelei intreprinderi;
  • orice alte practici comerciale care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.

Amenzile ce pot fi aplicate pornesc de la 500 RON si pot ajunge pana la 10.000 RON. 

Pentru sanctionarea concurentei neloiale, persoanele fizice sau juridice interesate pot sesiza Consiliul Concurentei sau acesta se poate autosesiza.  Consiliul poate decide incetarea practicilor de concurenta neloiala, pe durata solutionarii sesizarii, interzicerea practicilor de concurenta neloiala si aplicarea amenzilor contraventionale, daca practica de concurenta neloiala constituie contraventie. 

Este util de mentionat ca orice persoana interesata se poate adresa direct instantelor de judecata competente “pentru incetarea si interzicerea practicilor de concurenta neloiala, pentru acoperirea prejudiciilor patrimoniale si morale suferite ca urmare a unei practici de concurenta neloiala, fara a fi necesara parcurgerea vreunei formalitati in fata Consiliului Concurentei”.

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram