Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Delegare vs Detasare – care este diferenta, valoarea indemnizatiei si modalitate de calcul

3 septembrie 2015

Conform prevederilor Codului Muncii, salariatii care se deplaseaza in interes de serviciu in tara sau in afara acesteia au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la diurna.

Descarca  aici textul de lege impreuna cu anexa A in care este prevazuta valoarea diurnei pentru fiecare dintre tarile externe Romaniei

Ce este diurna si cand se acorda?

Diurna este de fapt indemnizatia de delegare sau detasare la care are dreptul orice angajat care se deplaseaza in interes de serviciu in tara sau in afara acesteia. Aceasta are o valoare clara, stabilita in mod expres de lege si se acorda pe zi calendaristica atat pentru deplasarile interne cat si cele externe.

Dreptul la diurna al salariatilor aflati in delegatie este stabilit prin Codul Muncii, art. 44, punctul (2), astfel: “Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil”, iar cel al salariatilor detasati prin art. 46, alin.4: „Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil”

Conform art. 43 din Codul Muncii, delegarea reprezinta exercitarea temporara de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca, din dispozitia angajatorului. Este important sa identificati corect situatiile de delegare, consideram astfel vital de mentionat ca, se considera delegare doar acea deplasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km fata de localitatea in care isi are locul permanent de munca respectivul angajat. (Cf. HG nr. 1860/2006)

Conform Codului Muncii, putem delega un salariat pe o perioada maxima de 60 de zile calendaristice in decurs de 12 luni, prelungirea acestei perioade fiind posibila doar cu acordul expres al salariatului si poate fi aplicata pe perioade succesive de maxim 60 de zile.

Detasarea este un concept distinct, aceasta fiind descrisa de Codul Muncii ca reprezentand actiunea intreprinsa de companie care se concretizeaza in schimbarea temporara a locului de munca al angajatului la o alta companie. Scopul este ca angajatul sa desfasoare anumite lucrari, sa presteze anumite activitati in folosul companiei la care a fost detasat, pe parcursul perioadei respecive.

Atentie! Perioada detasarii nu poate sa fie mai mare de un an. Ca o exceptie, aceasta poate fi extinsa avand ca ratiune o serie de motive obiective ce impun necesitatea prezentei salariatului respectiv, la compania la care a fost detasat. Extinderea se poate face din 6 in 6 luni, si trebuie sa beneficieze de acordul expres al angajatului detasat.

Inca de la inceputul demersurilor companiei, angajatul poate refuza detasarea dispusa, numai in mod exceptional insa si pentru motive personale temeinice.

Un alt aspect  in stransa legatura cu diurna, delegarea si detasarea sunt tichetele de masa. Conform legii acestea nu se pot acorda concomitent cu acordarea diurnei atunci cand un angajat este delegat sau detasat.

Cum se calculeaza zilele de delegatie interna si externa? Ce valoare are diurna?

Pentru delegarile pe teritoriul Romaniei care au o durata de mai multe zile calendaristice, numarul zilelor de delegatie se calculeaza de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport in localitatea unde salariatul isi are locul permanent de munca. Perioada rezultata se imparte apoi la 24 de ore, iar fiecare interval rezultat semnifica o zi de delegare.

Perioada pentru care se acorda diurna in valuta, pentru delegatiile externe, se determina in functie de mijlocul de transport folosit de angajat. In cazul calatoriilor cu avionul se ia in considerare momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, impreuna cu aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei. In cazul calatoriilor cu trenul sau masina, este indicat sa luati in considerare momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara. Diurna externa acopera inclusiv costul transportului in interiorul localitatii.

Atentie! Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, se acorda 50% din valoarea diurnei pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

Ca regula generala, diurna zilnica se acorda fara exceptie tuturor salariatilor aflati in delegatie/detasare, indiferent de functia pe care acestia o indeplinesc si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.

Valoarea diurnei aplicabila in acest moment pentru deplasarile efectuate in Romania este de 17 lei pe zi. Aceasta a fost marita la 17 lei in cursul acestui an, dupa 9 ani in care valoarea a fost pastrata la 13 lei.

Valoarea diurnelor externe, aplicabile pe teritoriile straine Romaniei sunt reglementate de H.G. nr. 518/1995, cu modificările ulterioare prin Legea nr. 118/2010 şi Legea nr. 283/14.12.2011, astfel ca diurna externa se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea.

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram