Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
Mailchimp - subscribe form sidebar

Legea 102/2020: noi masuri pentru simplificarea activitatii firmelor din Romania | News Flash

6 iulie 2020

Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 102 din 2 iulie 2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 583 din data de 2 iulie 2020.

Modificarile Legii societatilor nr. 31/1990 presupun simplificarea procedurilor necesare in exercitarea activitatilor firmelor.

Asociati unici

Poate cea mai importanta modificare pe care legea 102/2020 o introduce este aceea ca abroga alineatul 14 din Legea 31/1990, elimininand, astfel, interdictia persoanelor fizice sau juridice de a fi asociati unici in mai multe societati cu raspundere limitata. Prin urmare, acestea nu vor mai avea nicio limitare si vor putea fi asociati unici in mai multe societati cu raspundere limitata.

Actul constitutiv

Ca urmare a abrogarii art. 14, se modifica si art. 17, alin. (1), care precizeaza ca pentru autentificarea actului constitutiv, in cazurile prevazute la art. 5 sau la darea de data certa a acestuia, se va prezenta dovada eliberata de Oficiul Registrului Comertului privind disponibilitatea si rezervarea firmei.

Sediul social

Legea, in forma actuala, sustine si simplificarea procedurilor si conditiilor de inregistrare a sediului social. Astfel, prin modificarea art. 17, alin. (3), se mentioneaza ca la inmatricularea societatii si la schimbarea sediului social al acesteia se va prezenta la sediul Oficiului Registrului Comertului documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui circumscriptie se situeaza imobilul cu destinatie de sediu social.

Prin urmare, dupa intrarea in vigoare a acestei legi, nu mai este necesara prezentarea unui certificat emis de organul fiscal.

Acelasi sediu pentru mai multe companii

Noua lege abroga si art. 17, alin. (4), din Legea 31/1990, iar noile reglementari permit functionarea mai multor societati in acelasi imobil, indiferent de numarul camerelor.

Un ultim aspect de mentionat este legat de faptul ca noua legea stabileste ca avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, nu mai este necesar atunci cand administratorul sau, dupa caz, administratorii declara pe proprie raspundere faptul ca la sediul social nu se desfasoara activitate.

Normele metodologice de aplicare a modificarilor mentionate mai sus se vor revizui in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii.

Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram