Incepand cu 1 Iulie 2015 salariul de baza minim brut pe tara va creste cu 75 de lei, ajungand la 1.050 lei.
Aceasta modificare are impact in mod direct asupra costurilor suportate de companii si de angajati.
Pentru angajati identificam ca beneficiu aditional faptul ca, aceia care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara, vor avea o crestere in cuantumul a sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza.
Un exemplu comun este sporul de noapte in procent de 25% din salariul de baza. Incepand cu 01 Iulie 2015, baza de aplicare a sporului va fi 1.050 lei, prin urmare sporul de noapte va creste la 263 lei, fata de 244 lei cat era pana acum. Avem un plus de 19 lei brut rezultat din majorarea salariului minim pe economie.
Din perspectiva companiilor trebuie subliniat ca, impreuna cu marirea salariului minim pe economie, va creste proportional si baza de calcul aplicata contributiilor: pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, pentru accidente de munca si boli profesionale in cazul concediilor medicale, pentru persoane cu handicap neincadrate.
Pentru a identifica exact diferentele de cost total dar si detaliat pe categorii de taxe, reiesite in urma maririi salariului minim pe economie, va prezentam mai jos un exemplu comparativ:
Observam ca la nivelul salariului net, incepand cu 01 Iulie vom avea o marire de 53 lei, chiar daca taxele platite de angajat vor creste cu 22 lei, iar din perspectiva companiei, cumulul taxelor datorate catre stat se va majora cu 18 lei.
Concluzionand, la nivel de total cost companie identificam o crestere de 93 lei.
Inregistrarea modificarii salariului minim brut, in REVISAL
Prevederea este obligatorie a fi aplicata de catre toti angajatorii romani care au incadrati angajati cu salariul minim pe economie, incepand cu 01 Iulie 2015.
Exista diferite modalitati prin care aceasta se poate face, cea mai des intalnita fiind emiterea unei decizii colective care se aplica pentru toti angajatii incadrati cu salariul minim pe economie.
Tot-odata exista companii care inregistreaza aceasta modificare in REVISAL fara a avea intocmita o documentatie dedicata modificarii in sine. Aceasta abordare este justificata de prevederile Codul muncii, art. 17 alin. 3 lit. k si alin. 5, in care se precizeaza ca “orice modificare” a salariului de baza “impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege”. Abordarea se bazeaza pe faptul ca salariul minim brut pe tara garantat in plata, este stabilit prin hotarare de guvern, astfel ca modificarea nu trebuie sa fie documentata prin acte aditionale sau decizia colectiva.
Din experienta acumulata am putut observa deseori ca practica Inspectoratelor de Munca nu este una unitara la nivel national. Au existat cazuri in care abordarile de mai sus nu au fost considerate valide de catre Inspectorii de Munca si au atras dupa sine diverse masuri corective.
Astfel, pentru o abordare preventiva recomandarea Accace este ca pentru aplicarea acestei prevederi legislative companiile sa intocmeasca acte aditionale pentru fiecare salariat in parte si sa il inregistreze in REVISAL cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare.