Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Punerea in intarziere a debitorului este o conditie premergatoare declansarii executarii silite, reprezentand o ultima atentionare ca debitorul se afla in intarziere, precum si o modalitate prin care acesta este somat sa isi indeplineasca obligatia.
Cum se poate pune in intarziere debitorul?
Dispozitiile art. 1521 din Codul Civil prevad faptul ca punerea in intarziere poate opera in doua moduri:
Debitorul poate fi pus in intarziere fie printr-o notificare scrisa prin care creditorul ii solicita executarea obligatiei, fie prin cererea de chemare in judecata. In cazul in care legea sau contractul nu prevad modul de comunicare al notificarii, aceasta se va face prin intermediul executorului judecatoresc sau printr-un alt mijloc ce asigura dovada comunicarii.
Notificarea trebuie sa acorde debitorului un termen de executare tinand seama de natura obligatiei si de imprejurari. In cazul in care notificarea nu acorda un astfel de termen, debitorul poate sa execute obligatia intr-un termen rezonabil.
Odata notificat debitorul, creditorul are posibilitatea suspendarii propriei obligatii sau poate cere daune-interese, neputand, insa, sa ceara sau sa treaca la executarea silita a obligatiei sau sa obtina, daca obligatia este contractuala, rezolutiunea sau rezilierea contractului.
In cazul in care creditorul intenteaza cererea de chemare in judecata inainte ca debitorul sa fie pus in intarziere, debitorul are posibilitatea de a executa obligatia intr-un termen rezonabil de la data cand i-a fost comunicata, iar cheltuielile de judecata cad in sarcina creditorului.
Faptul ca debitorul este „de drept in intarziere” inseamna ca nu mai este necesara indeplinirea niciunei formalitati de punere in intarziere, ci debitorul se afla in intarziere in mod automat, adica prin efectul legii.
Potrivit legii, debitorul este de drept in intarziere in oricare din urmatoarele situatii:
Din momentul in care debitorul se afla in intarziere, acesta va raspunde pentru orice pierdere care a fost cauzata de un caz fortuit, cu exceptia situatiei in care cazul fortuit il elibereaza pe debitor de executarea obligatiei. Debitorul va incepe sa datoreze creditorului daune-interese moratorii pentru executarea cu intarziere a obligatiei, cat si daune pentru neexecutarea totala sau partiala a obligatiei.
Concluzionand, punerea in intarziere a debitorului reprezinta o modalitate prin care debitorul este constrans la indeplinirea propriilor obligatii, apelandu-se la forta coercitiva a statului si, mai mult decat atat, intrerupe cursul prescriptiei extinctive.
Infiintare si inregistrare societate | Lichidare societate | Reprezentare in fata autoritatilor locale | Sediu social virtual | Modificari in statutul juridic al companiei | GDPR | Company health check | Consultanta in legislatia muncii | Imigrari | Proprietati imobiliare | Litigii | Proprietate intelectuala | Insolventa, reorganizare si faliment | Due diligence | Abonamente si consultanta ad-hoc