Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Infiintarea sediului secundar in doi pasi – obligatii legale si fiscale | News Flash

25 august 2015

Agentii economici care doresc sa isi extinda business-ul in Romania prin infiintarea unui sediu secundar (punct de lucru) trebuie sa efectueze inregistrarea acestuia atat la Registrul Comertului cat si la ANAF.

In acest sens am realizat o lista punctuala cu pasii de urmat, cat si documentele necesare.

1. Declararea punctului de lucru la Registrul Comertului

Primul pas este declararea punctului de lucru la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul in raza caruia societatea isi are sediul social.

Cererea de inregistrare trebuie insotita de urmatoarele documente:

  • Certificatul de Inregistrare al societatii (CUI-ul) – copie;
  • Decizia Asociatului Unic sau Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor de infiintare a punctului de lucru, mentionandu-se adresa exacta a viitorului punct de lucru – original;
  • Dovada detinerii spatiului (act de proprietate, contract de inchiriere, de comodat, etc.) – copie;
  • Declaratia model 2 pentru autorizarea codurilor CAEN care se intentioneaza a fi desfasurate la respectivul punct de lucru;
  • Taxe.

Dupa depunerea acestor documente, dosarul va fi verificat, aprobat, iar in cele din urma se va obtine un certificat de mentiuni si un Certificat Constatator din care rezulta infiintarea punctului de lucru (adresa acestuia) precum si activitatile ce vor fi desfasurate la adresa respectiva.

2. Declararea noului punct de lucru la ANAF

Al doilea pas consta in declararea acestui nou sediu secundar la ANAF.

Potrivit prevederilor art. 74 alin.1 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii au obligatia de a declara organului fiscal competent din subordinea ANAF, in termen de 30 de zile, infiintarea de sedii secundare.

Declaratia de inregistrare fiscala a sediului secundar se intocmeste prin completarea unui formular si va fi insotita de acte doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta (art. 75, alin. 1 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala,  cu modificarile si completarile ulterioare):

  • Certificat de Inregistrare Mentiuni
  • Rezolutie
  • Certificat Constatator
  • Decizia Asociatului Unic sau Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor de infiintare a punctului de lucru
  • Dovada detinerii spatiului – act de proprietate, contract de inchiriere, de comodat, -etc.

Pentru punctul de lucru (sediul secundar) cu minim cinci salariati, declaratia care se depune este formularul 060 – „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru sediile secundare”. Din momentul inregistrarii, sediul secundar va dobandi si obligatia de plata a impozitului pe salarii conform art. 26 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, la nivelul organului fiscal de la sediul secundar.

Totodata, avand in vedere prevederile Legii nr. 252/2003 privind Registrul Unic de Control, Registrul Unic de Control este necesar a fi obtinut de la organul fiscal pe raza caruia se afla sediul societatii numai pentru noile puncte de lucru infiintate, in termen de 30 de zile de la data la care acestea au fost inregistrate la Registrul Comertului. Potrivit art. 5 alin. (2) din acest act normativ registrul unic de control se tine la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare.

Retineti! Inregistrarea la Registrul Comertului a unui sediu secundar nu este suficienta, fiind obligatorie si inregistrarea la ANAF, in caz contrar, nedepunerea declaratiei reprezentand contraventie ce se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1000 si 5000 RON.

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram