Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Actiunea oblica reprezinta unul dintre cele mai importante mijloace de protectie ale drepturilor creditorului, fiind reglementata de Noul Cod Civil la articolele 1560-1561.
Actiunea oblica este actiunea civila prin care creditorul poate sa exercite drepturile si actiunile debitorului sau, cand acesta refuza sau neglijeaza sa le exercite. Dreptul de gaj general al creditorului chirografar – creditorul a cărui creanţă nu este garantată prin garanţii personale sau reale, ci numai prin dreptul de gaj general asupra patrimoniului debitorului – reprezinta temeiul de drept al aceste actiuni, creditorul neexercitand actiunea in numele sau ci in numele debitorului.De exemplu, avem trei societati : A, B si C. Daca societatea A are de recuperat o suma de bani de la societatea B, care la randul sau trebuie sa recupereze o creanta de la societatea C, firma A se va putea indrepta spre firma C pe calea acestei actiuni.
Doctrina o asimileaza ca o masura de conservare a patrimoniului debitorului si de prevenire a unei eventuale insolvabilitati a acestuia, astfel sa asigure si sa mentina sansele creditorilor de a-si realiza creantele lor.
Putem sustine ca rolul actiunii oblice s-a nascut din nevoia “de a concilia doua interese legitime opuse: interesul debitorului de a-si gestiona singur afacerile si interesul creditorului de a fi protejat impotriva inertiei debitorului sau”.
Domeniul de aplicare rezulta chiar din definitia actiunii oblice, creditorii putand exercita pe calea actiunii oblice toate drepturile si actiunile cu caracter patrimonial ale debitorului fiind excluse actiuniile de stare civila ale persoanei, acestea fiind niste actiuni personale.
Aceste criterii se regasesc si in cuprinsul Deciziei nr. 549 din 8 februarie 2011 pronuntata de judecatorii I.C.C.J.-ului avand ca obiect actiunea oblica exercitata de creditorul unui debitor aflat in insolventa, domniile sale apreciind ca in conformitate cu prevederile art. 1560 Cod Civil creditorul unui debitor poate exercita toate drepturile si actiunile acestuia, afara de cele exclusive personale.
Pentru a putea fi exercitata actiunea oblica trebuie sa indeplineasca anumite conditii, si anume:
Creditorul care intenteaza actiunea oblica nu exercita un drept propriu, dreptul fiind al debitorului, actiunea fiind caracterizata ca o actiune in numele si pe contul debitorului din care decurg urmatoarele consecinte:
In urmatoarele randuri vom analiza cateva deosebiri dintre actiunea oblica si actiunea directa.
Din cele prezentate mai sus am observat ca actiunea oblica se constituie ca un veritabil beneficiu in favoarea creditorilor chirografari, oferindu-le posibilitatea de a conserva patrimoniul debitorului in vederea satisfacerii drepturilor lor de creanta.
Cu toate acestea anumitor creditori le este permisa si recunoscuta actiunea directa impotriva debitorului. Aceste situatii se regasesc in cazul contractului de antepriza, unde lucratorii care au fost folositi de antreprenori, pot exercita actiunea direct impotriva beneficiarului constructiei pentru sumele ce li se cuvin, in masura in care n-au fost platite antreprenorului.
Aceste actiuni directe reprezinta niste exceptii veritabile de la principiul relativitatii efectelor contractului si se deosebesc de actiunea oblica prin urmatoarele:
In ceea ce priveste aplicabilitatea actiunii oblice in materia dreptului de optiune succesorala, apreciem ca actiunea oblica are aplicabilitate si in acest domeniu, dat fiind faptul ca acest drept are natura patrimoniala si nu este considerat a fi un drept exclusiv personal. Prin urmare si creditorii personali ai succesibilului pot exercita dreptul de optiune succesorala.
Cu toate acestea, actiunea pe cale oblica poate fi refuzata creditorului daca se demonstreaza ca alegerii facute de el i se opun consecinte de ordin moral, in acest caz actiunea avand natura exclusiv personala.
In cazul in care mostenitorul ( succesibilul) a renuntat la mostenire, dar renuntarea nu a indeplinit termenul irevocabilitatii, creditorii pot ataca aceasta renuntare si o pot retracta pe calea actiunii pauliene si accepta mostenirea pe calea actiunii oblice in numele si pe seama succesibilului.
Infiintare si inregistrare societate | Lichidare societate | Reprezentare in fata autoritatilor locale | Sediu social virtual | Modificari in statutul juridic al companiei | GDPR | Company health check | Consultanta in legislatia muncii | Imigrari | Proprietati imobiliare | Litigii | Proprietate intelectuala | Insolventa, reorganizare si faliment | Due diligence | Abonamente si consultanta ad-hoc