Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Legea 193 din 6 noiembrie 2000 reglementeaza si sanctioneaza clauzele abuzive din contractele incheiate inre profesionisti si consumatori. Astfel orice contract incheiat intre profesionisti si consumatori pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii trebuie sa cuprinda clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate.
Consumatorul este definit de lege ca orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care, in temeiul unui contract, actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale.
Profesionistul este orice persoana fizica sau juridica autorizata, care actioneaza in cadrul activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale, precum si orice persoana care actioneaza in acelasi scop in numele sau pe seama acesteia.
O clauza contractuala care nu a fost negociata direct cu consumatorul poate fi considerata abuziva daca, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, creeaza, in detrimentul consumatorului si contrar cerintelor bunei-credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor. O clauza contractuala se considera ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei (oferim cu titlu de exemplu contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv).
Clauzele abuzive cuprinse in contract si constatate fie personal, fie prin intermediul organelor abilitate prin lege, nu vor produce efecte asupra consumatorului. In masura in care contractul nu isi mai poate produce efectele dupa inlaturarea clauzelor considerate abuzive, consumatorul este indreptatit sa ceara rezilierea contractului.
Controlul respectarii dispozitiilor legii se face de reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, precum si de specialisti autorizati ai altor organe ale administratiei publice, potrivit competentelor lor.
Potrivit dispozitiilor legii, profesionistii au obligatia de a prezenta organelor de control, in original, contractele incheiate cu consumatorii.
Organele de control abilitate vor constata si consemna faptele in procese-verbale, incheiate cu ocazia verificarilor facute.In cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control vor sesiza din oficiu tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia de a modifica contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract va obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate. Daca instanta constata insa ca nu sunt clauze abuzive in contract, va anula procesul-verbal intocmit de catre Autoritate. Hotararea instantei se supune numai apelului.
Consumatorii prejudiciati prin contracte incheiate cu incalcarea prevederilor prezentei legi se pot adresa personal instantei, in conformitate cu prevederile Codului Civil si ale Codului de procedura civila.
Printre clauzele considerate ca fiind abuzive, mentionate in Legea 193/ 2000, se numara cele care:
De retinut este faptul ca exemplele de clauze abuzive mentionate in lege, sunt date de legiuitor cu titlu exemplificativ, si nu limitativ.
Infiintare si inregistrare societate | Lichidare societate | Reprezentare in fata autoritatilor locale | Sediu social virtual | Modificari in statutul juridic al companiei | GDPR | Company health check | Consultanta in legislatia muncii | Imigrari | Proprietati imobiliare | Litigii | Proprietate intelectuala | Insolventa, reorganizare si faliment | Due diligence | Abonamente si consultanta ad-hoc