Acces gratuit la
Află în timp util care sunt cele mai importante schimbări ce ar putea să-ți influențeze afacerea! Îți oferim GRATUIT acces la ultimele modificări legislative, analize și studii de caz, sfaturi utile, invitații la evenimente, informații despre noile noastre servicii sau despre tool-urile interne, totul direct în inbox-ul tău.
Vizitează secțiunea noastră de Noutăți!
Îți vom trimite doar informații relevante pe care le vom considera de interes pentru ține, iar datele tale personale vor fi în siguranță, conform termenilor & condițiilor și politicii noastre privind GDPR.
Nu reușești să te abonezi? Încearcă această pagină.
Ambasadele si consulatele Romaniei vin in ajutorul cetatenilor romani aflati in strainatate in procesul de obtinere a certificatului de cazier judiciar din Romania.
Acesta poate fi solicitat numai de titular, prin completarea unei cereri corespunzatoare, detinuta de ambasade si consulate, fiind puse la dispozitia persoanelor interesate in mod gratuit, prin precizarea in cerere a motivului pentru care este solicitat si prin prezentarea pasaportului romanesc sau al unui alt act de identitate. Cererea va fi trimisa de catre ambasadele si consulatele romane catre autoritatile competente din Romania, timpul de procesare a acestor cereri fiind de aproximativ 3 luni.
Eliberarea certificatelor de cazier judiciar, precum si legalizarea copiilor de pe documente sunt supuse taxelor consulare care se platesc de catre solicitanti la ambasada sau consulatul competent.
In cazul in care acest document este necesar intr-un termen scurt, se pote solicita eliberarea lui prin intermediul unui mandatar din Romania, care se va adresa autoritatilor competente din Romania avand in posesia sa o procura autentificata de ambasada sau consulatul Romaniei din tara in care locuieste solictitantul actului sau daca nu este autentificată de ambasadă, trebuie să fie autentificată de un notar local şi legalizată sau supra-legalizată de autorităţile statului respectiv, conform legislaţiei acestui stat şi convenţiilor internaţionale aplicabile.
Cazierul judiciar conform legii romane este valabil pe o perioada de 6 luni de la data emiterii, in cazul depasirii acestui termen este necesara solicitarea eliberarii unui nou certificat.
La intrebarea daca dupa obtinerea certificatului de cazier judiciar, mai sunt necesare alte formalitati pentru a fi recunoscut de catre autoritatile statului in care ne aflam, precizam ca aceasta situatie difera de la o tara la alta. In anumite state sunt recunoscute doar actele care poarta insemnele unei legalizari sau supralegalizari oficiale. Statele semnatare ale Conventiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cererii de supralegalizare a actelor oficiale straine, certificatele emise de autoritatile romane sunt recunoscute doar daca poarta legalizarea cu Apostila, legalizare care se face in Romania de catre prefecturile municipiilor resedinta de judet.In cazul in care Romania a incheiat acorduri de recunoastere a actelor oficiale cu alte state, acestea vor fi recunoscute direct fara nicio alta formalitate.
In cazul statelor care nu sunt semnatare ale Conventiei de la Haga si nici nu au incheiate acorduri de recunoastre a actelor cu Romania, documentele sunt recunoscute doar daca sunt legalizate si supralegalizate de autoritatile romane. Legalizarea oricarui act oficial se face de catre institutia emitenta, iar supralegalizarea se face de catre Ministerul Afacerilor Externe.
Pentru a afla cu exactitate regimul actelor oficiale romanesti va recomandam sa contactati ambasadele si consulatele romane din tara in care va aflati, precum si autoritatile locale ale acelei tari.
Infiintare si inregistrare societate | Lichidare societate | Reprezentare in fata autoritatilor locale | Sediu social virtual | Modificari in statutul juridic al companiei | GDPR | Company health check | Consultanta in legislatia muncii | Imigrari | Proprietati imobiliare | Litigii | Proprietate intelectuala | Insolventa, reorganizare si faliment | Due diligence | Abonamente si consultanta ad-hoc