Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Raportarea Contractului de Imprumut

4 mai 2016

Stiati ca in anumite conditii, un contract de imprumut trebuie raportat in mod obligatoriu la BNR?

Aceasta obligatie este prevazuta in Regulamentul nr. 4 din data de 31 Iulie 2014 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei.

Regulamentul prevede ca persoanele juridice si fizice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung au obligatia sa notifice operatiunile respective prin transmiterea la Banca Nationala a Romaniei – Directia statistica a unui formular si a unui scadentar ce se regasesc anexate Regulamentului, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului. Obligatia notificarii revine si persoanelor juridice si fizice rezidente care au incheiat contracte cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen de cel mult un an si care au prelungit cu mai mult de un an valabilitatea contractului.

Aceasta obligatie a notificarii la Banca Nationala a Romaniei – Directia statistica persista si in cazul in care persoanele juridice si fizice rezidente:

  • Si-au schimbat sediul social;
  • Au reziliat contractul;
  • Au modificat creditorul, debitorul sau valoarea creditului.

In cazul in care intervin situatiile de mai sus, acestea vor fi notificate in termen de 15 zile, prin transmiterea unui formular completat in mod corespunzator. Schimbarea de debitor se notifica de catre debitorul cedent, noul debitor preluand in continuare obligatiile de notificare sau de raportare in legatura cu angajamentul extern respectiv.

Constituie operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung, daca nu sunt operatiuni de natura datoriei publice externe, urmatoarele operatiuni:

a) credite si imprumuturi financiare cu termen mai mare de un an, primite de rezidenti de la nerezidenti, constand in finantari rambursabile pe baza contractuala, cum ar fi creditul/imprumutul financiar standard, creditul sindicalizat, linia de finantare, operatiunile de leasing financiar, creditul ipotecar si de consum si altele asimilate acestora;

b) credite legate de comertul international, cu termen mai mare de un an, primite de rezidenti de la nerezidenti, respectiv credite contractate in cadrul operatiunilor de comert international cu bunuri si servicii, inclusiv efectuarea platilor in rate, pe faze de executie, la solicitarea furnizorilor de bunuri si servicii sau efectuarea platilor la un anumit termen de la livrarea bunului/prestarea serviciului, indiferent daca s-au emis sau nu efecte de comert, rescadentarea unor astfel de plati, precum si finantarea unor astfel de credite de catre un tert;

c) tranzactionarea primara a titlurilor de credit cu scadenta la emisiune mai mare de un an (obligatiuni si alte instrumente financiare cu venit fix) emise de rezidenti pe o piata de capital si achizitionate de nerezidenti.

Cu titlu de exemplu de contract ce trebuie declarat in mod obligatoriu la BNR, mentionam situatia in care o persoana juridica cu sediul social in Romania primeste un imprumut de la firma mama ce are inregistrat sediul social intr-un alt stat, iar contractul de imprumut are o durata mai mare de un an.

Neraportarea acestor contracte la BNR pot atrage si sanctiuni ca avertismentul scris sau amenda de la 500 lei la 5000 lei.

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram