Înapoi la secțiunea de NOUTĂȚi
GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar

Sfaturi si sugestii la semnarea unui contract

16 februarie 2016

“Contractul reprezinta acordul de vointe intre doua sau mai multe persoane juridice cu intentia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic. Conform dispozitiilor art.1169 din Noul Cod Civil, partile sunt libere sa incheie orice contracte si sa determine continutul acestora, in limitele impuse de lege, de ordinea publica si bunele moravuri.

Partile sunt totusi tinute sa actioneze cu buna-credinta atat la negocierea si incheierea contractului, cat si pe tot timpul executarii sale.”

In cele ce urmeaza, vom aborda pe scurt contractele semnate intre profesionisti, deoarece in cazul in care nu veti semna un contract care sa va protejeze, veti ajunge in situatia de a nu va recupera sumele de bani de la partenerul de afaceri, situatie tot mai des intalnita in practica.

Avand  in vedere ca la data incheierii contractului, se nasc drepturi si obligatii reciproce intre parti, din aceasta cauza, clauzele contractuale trebuie redactate cu diligenta.

Anterior negocierii si semnarii contractului este necesar sa verificati buna-credinta a partenerului dumneavoastra, prin efectuarea de minime verificari precum situatia litigiilor in care este implicata societatea co-contractanta (www.portal.just.ro), cifra de afaceri a acesteia (www.mfinante.ro), extras informatii de la Oficiul National al Registrului Comertului, unde puteti obtine date de baza privind starea societatii, respectiv daca se afla in functiune sau nu, sediul, informatii privind reprezentantii legali ce au capacitatea de a semna un contract in numele societatii.

Dupa efectuarea acestor verificari, trebuie sa va asigurati ca intelegerea pe care urmeaza sa o semnati, este negociata corect.

Cateva elemente de care trebuie sa tineti seama la redactarea/revizuirea contractului, constau in clauzele cheie precum:

  • obiectul contractului,
  • obligatiile partilor,
  • plata,
  • confidentialitatea,
  • garantii,
  • forta majora,
  • incetare contract, litigii.

Obiectul contractului trebuie sa fie foarte clar si concis, astfel incat sa corespunda perfect cu intentia dumneavoastra de a contracta, de asemenea trebuie sa verificati obligatiile pe care vi le asumati, modalitatea de facturare, de plata a pretului, cuantumul penalitatilor de intarziere, motivele de incetare a contractului, instanta competenta sa judece eventualele litigii, respectiv cea judecatoreasca sau cea arbitrala, etc.

Este necesar ca toate aceste clauze sa va fie explicate de catre un specialist, pentru a evita sa va angajati intr-un contract ce poate avea urmari negative asupra afacerii dumneavoastra.

Trebuie retinut faptul ca si in situatia in care documentele au fost revizuite de catre o persoana de specialitate, exista riscul unui posibil litigiu, insa cresc sansele de a obtine in instanta o hotarare favorabila.

GHID GDPR
Afla mai multe
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram