In data de 10 noiembrie 2017, s-a publicat Ordonanta de Urgenta 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal.
Vom detalia mai jos care sunt principalele arii pe care le vizeaza noile modificari.
1. Impozitul pe profit
A fost introdus un nou capitol – Norme impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne, norme care transpun prevederile Directivei 2016/1164/UE a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne.
Astfel, au fost stabilite reguli noi cu privire la:
- Limitarea deductibilitatii dobanzii si a altor costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic. Astfel, se vor putea deduce cheltuieli cu indatorarea in limita de 10% din baza de calcul, dar nu mai mult de 200.000 de euro intr-o perioada fiscala.
- Pentru transferul de active, de rezidenta fiscala si/sau de activitate economica desfasurata printr-un sediu permanent pentru care Romania pierde dreptul de impozitare, contribuabilii vor fi supusi impozitului pe profit. Baza impozabila va fi determinata ca diferenta intre valoarea de piata a activelor transferate si valoarea lor fiscala.
- Regula generala anti-abuz. Aceasta prevede faptul ca, pentru calculul obligatiilor fiscale, nu se ia in considerare un demers sau o serie de demersuri daca toate faptele si circumstantele relevante nu sunt oneste.
- Reguli privind societatile straine controlate. Aceste reguli prevad ca la calculul impozitului pe profit sa se ia in considerare si veniturile nedistribuite ale societatilor straine controlate. Este considerata o societate straina controlata o entitate care este detinuta direct sau indirect intr-un procent mai mare de 50% de catre contribuabil.
2. Impozitul pe veniturile microintreprinderilor
- A fost crescut plafonul pana la care persoanele juridice romane sunt obligate la plata acestui impozit, de la 500.000 de euro la 1.000.000 de euro.
- Au fost eliminate restrictiile privind eligibilitatea unor persoane juridice de a aplica acest sistem de impozitare. Astfel, obtinerea de venituri din consultanta si management (in orice proportie) nu mai constituie o limitare pentru aplicarea acestui sistem de impozitare. De asemenea, au fost scoase restrictiile aplicarii acestui impozit pentru societatile din urmatoarele domenii: bancar, asigurari, jocuri de noroc, exploatare zacaminte petroliere si gaze naturale, fiind eligibile si ele pentru acest sistem de impozitare (cu conditia ca veniturile sa fie sub 1.000.000 de euro/an).
- A fost eliminata posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit in situatia in care capitalul social depaseste 45.000 de lei.
- Cotele de impozitare au ramas neschimbate: 1% (daca exista salariati), respectiv 3% (fara salariati) aplicate la volumul veniturilor.
3. Impozitul pe venit
- A fost scazuta cota de impozitare de la 16% la 10% pentru urmatoarele categorii de venituri: activitati independente, salarii si asimilate salariilor, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, premii, precum si din alte surse.
- Pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, cota de impozitare aplicabila se diminueaza la 7%, cota anterioara fiind de 10%.
- Au fost modificate cuantumurile deducerilor personale acordate persoanelor fizice pentru veniturile din salarii.
Astfel, pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, deducerile personale sunt:
- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;
- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei;
- pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc potrivit unui tabel prevazut in Codul Fiscal.
4. Contributia de asigurari sociale (CAS)
Cotele de contributii de asigurari sociale si persoanele obligate la plata acestora se modifica, astfel:
- 25% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
- 4% datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
- 8% datorata in cazul conditiilor speciale de munca, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
Prin urmare, pentru veniturile din salarii, cota de contributie a angajatului la CAS va fi de 25% (anterior era de 10,5%), iar pentru angajator va fi de 4% sau 8%, in functie de conditiile de munca (anterior era de 15,8%).
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, baza lunara de calcul al CAS o va reprezenta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
Contributia se va datora doar in situatia in care venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului va fi cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. In caz contrar, persoana poate opta pentru plata CAS (nu este obligata).
5. Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
- Cota de CASS este de 10% si se datoreaza de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii CASS.
- A fost eliminata CASS datorata anterior de catre angajator de 5,2%.
- Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, baza lunara de calcul al CASS o va reprezenta nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Contributia se va datora doar in situatia in care venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului va fi cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. In caz contrar, persoana poate opta pentru plata CASS (nu este obligata).
6. Contributia la somaj
Se abroga.
7. Contributia pentru concedii si indemnizatii de sanatate
Se abroga.
8. Contributia pentru accidente de munca
Se abroga.
9. Contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
Se abroga.
10. Contributia asiguratorie pentru munca
- Angajatorii vor datora contributia asiguratorie pentru munca pentru veniturile din salarii platite angajatilor.
- Cota contributiei asiguratorie pentru munca este de 2,25%.
- Baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor.
11. Taxa pe valoarea adaugata
A fost introdusa o prevedere potrivit careia organele fiscale competente au dreptul de a refuza deducerea TVA daca, dupa administrarea mijloacelor de proba prevazute de lege, pot demonstra, dincolo de orice indoiala, ca persoana impozabila stia sau ar fi trebuit sa stie ca operatiunea invocata pentru a justifica dreptul de deducere era implicata intr-o frauda privind taxa pe valoarea adaugata, care a intervenit in amonte sau in aval in lantul de livrari/prestari.
12. Accizele
A fost extinsa masura confiscarii cisternelor, recipientelor si mijloacelor de transport utilizate in transportul produselor accizabile si pentru situatia detinerii in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false.
13. Impozitele si taxele locale
- A fost majorat impozitul pentru mijloacele de transport cu masa de peste 12 tone.
PREVEDERILE OUG 79/2017 INTRA IN VIGOARE LA 1 IANUARIE 2018.

CONTACT
Mihai Erculescu
Senior Tax Consultant | Accace Romania
Tel: +40 314 050 440
E-mail: mihai.erculescu@accace.com