Inainte de toate trebuie sa precizam ca pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale nici de catre zilier, nici de catre beneficiar. Ramane aplicabil impozitul pe venit, in valoare de 16%. Plata sumei datorate pentru activitatea prestata de zilier cade in sarcina beneficiarului. Acei beneficiari care nu respecta obligatia de mai sus, pot fi amendati cu 20.000 de lei; aditional li se poate interzice folosirea zilierilor.
Conform Art. 9 din Legea nr. 52 din 15 aprilie 2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, alin. 1), „pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti, in conditiile prevazute la alin.(2)”.
Exista totusi exista o limita minima admisa in aceasta negociere, aceasta fiind setata de prevederile aliniatului (2) ”Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii, inainte de semnarea in Registru de catre zilier si beneficiar.”
In conditiile in care de la 1 Ianuarie 2016 se preconizeaza ca vom avea un salariu minim pe economie in valoare de 1.200 lei , putem estima ca suma minima a remuneratiei brute orare va reprezenta aproximativ 7.10 lei/ora
Plata zilierului trebuie facuta pentru echivalentul a cel putin opt ore de munca pe zi, indiferent daca partile stabilesc o durata mai mica. Beneficiarii au posibilitatea de a face platile prin inmanarea fizica a sumelor sau virament bancar catre un cont al carui titular este persoana cu statut de ziler.
Concluzionand, motivarea unui colaborator cu statut de zilier din punct de vedere financiar se poate realiza prin negocierea unui tarif orar generos, care sa reflecte adevarata valoare a contributiei pe care munca acestuia o aduce beneficiarului.