In data de 16 iunie 2015 a fost promulgata o noua lege ce modifica procedura de inregistrare in Registrul Comertului a firmelor si persoanelor fizice autorizate. Unele modificari au intrat in vigoare in termen de 3 luni de la publicarea in Monitorul Oficial, iar altele vor intra in vigoare incepand cu data de 7 iulie 2017.
Ce include identificatorul unic la nivel european (EUID)?
Incepand cu data de 7 iulie 2017, conform modificarii ce vizeaza legea 26/1990, societatile si persoanele fizice autorizate se vor inregistra automat si la nivel european, motiv pentru care Registrul Comertului va elibera si un identificator unic la nivel european (EUID).
Astfel, conform noii reglementari, oficiile Registrului Comertului din cadrul Oficiului National al Registrului Comertului fac parte din sistemul de interconectare a Registrelor Comertului din statele membre ale Uniunii Europene. Toate datele vor fi disponibile pe site-ul e-justitie.
Prin legea nr. 152/2015, publicata in data de 13 iulie in Monitorul Oficial nr. 519/2015, se introduce un nou articol 121 din Legea nr. 26/1990, privind Registrul Comertului, cu urmatorul continut:
„Art. 121. – Pentru identificare, inclusiv in comunicarea dintre registrele comertului din statele membre prin sistemul de interconectare, persoanele fizice si juridice inregistrate in registrul comertului vor avea si un identificator unic la nivel european (EUID), care include elementul de identificare al Romaniei, elementul de identificare al registrului national, numarul persoanei din registrul respectiv si, daca este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare. Structura identificatorului unic la nivel european (EUID) se aproba prin ordin al ministrului Justitiei.”
Prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, Registrul Central al Comertului pune la dispozitia publicului documentele si informatiile referitoare la profesionistii inregistrati in Registrul Comertului.
Gratuit, vom putea obtine informatii referitoare la datele de identificare si starea unei societati din Uniunea Europeana, iar contra-cost se vor putea obtine certificate constatatoare si copii ale documentelor in format electronic.
In cazul in care o societate romaneasca inregistreaza o sucursala in strainatate, aceasta are obligatia de a mentiona inregistrarea si la Registrul Comertului din Romania. Pentru societatile cu sediul social in strainatate, care doresc sa deschida o sucursala in Romania, cererea se va depune la Registrul Comertului de la sediul fiecarei sucursale.
Ce se va putea regasi pe paginile online ale ONRC?
Legea nr. 152/2015 stabileste faptul ca vor fi disponibile, gratuit, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii online al acestuia, urmatoarele date:
- Denumirea si forma juridica a persoanei inregistrate in Registrul Comertului;
- Sediul social/profesional al persoanei inregistrate in Registrul Comertului si statul membru in care este inmatriculata;
- Numarul de ordine din Registrul Comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate, identificatorul unic la nivel european (EUID) si codul unic de inregistrare fiscala;
- Starea firmei.
In momentul de fata, reprezentantii Oficiului National al Registrului Comertului nu ne-au putut preciza daca identificatorul unic la nivel european (EUID) va fi atribuit, in mod automat, companiilor deja inregistrate pe teritoriul Romaniei sau va exista o procedura de obtinere a acestui identificator.